2014. február 15., szombat

Almás-mákos napraforgó kalács



Hozzávalók:
•50 dkg liszt,
•3 dl langyos tej,
•2,5 dkg élesztő,
•1 kávéskanál só,
•5 dkg olvasztott vaj,
•1 egész tojás egy sárgája,
•Egy citrom reszelt héja,
•3 evőkanál cukor.

A töltelékhez:
•8 evőkanál darált mák
•8 evőkanál porcukor,
•2 vaníliás cukor,
•fahéj, és annyi forró tej hogy jó kenhető legyen a töltelék.
•2 alma

Az almákat lereszeljük és megdinszteljük, ízesítjük fahéj és cukorral,kihűtjük.

A tészta hozzávalóiból kelt tésztát dagasztunk.
Az élesztőt felfuttatjuk kb.1 dl cukros tejben. Mindent hozzáadva közepesen lágy tésztát készítünk. Jól kidagasztjuk, lisztel, meghintjük, letakarjuk majd meleg helyen kétszeresére, kelesztjük. Mikor megkelt, lisztezett lapon, átgyúrjuk.
Két részre vesszük a tésztát, kerek lappá nyújtjuk és egy 28 cm átmérőjű kerek formába, tesszük az egyik lapot.

A tészta közepét egy kistányérral megjelöljük, arra rárakjuk az almát, a szélére kenjük a mákos tölteléket, kinyújtjuk a másik lapot, ráhelyezzük a töltelékre, közepére rátesszük a kistányért ahová az almás tölteléket tettük, derelyevágóval bevágjuk, mintha szirmokat alakítanánk ki, minden szirmot átfordítunk, a végeit kicsit összecsípjük, lekenjük, felvet tojással, a közepét megszórjuk szezámmaggal, szélére mazsolát dugdosunk.
180 fokos sütőben 30 perc alatt szép arany barnára sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók