2016. szeptember 19., hétfő

Zserbó szelet 2





Ez a recept, Lajos Mari konyhájából van, annyi eltéréssel, hogy a töltelékhez 40 dkg diót használtam, szeretem ha a töltelék azonos méretű a tésztával. Nagyon elnyerte a tetszésemet.

Hozzávalók a tésztához:

500 g liszt
250 g vaj vagy margarin
100 g porcukor
2 tasak vaniliás cukor
1,5 dl tejföl
25 g élesztő
1 tojás
Csipet só

Töltelékhez:

400 g darált dió
250 g cukor
300 g sárgabarack lekvár
1 citrom reszelt héja

Mázhoz:

200 g étcsokoládé
3 ek. étolaj

A tésztához a lisztet tálba szitáljuk, összedolgozzuk a vajjal, porcukorral, vaníliás cukrokkal, sóval.
A tejfölt meglangyosítjuk, elkeverjük az apróra tördelt élesztővel, és a tojással, majd a liszthez adjuk. Összegyúrjuk, cipót formázunk belőle letakarva kelni hagyjuk amíg elkészítjük a tölteléket.

A töltelékhez a diót ledaráljuk, összekeverjük a cukorral és a citrom lereszelt héjával.

Egy 30x40 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral.

A cipót 4 részre vágjuk, lisztezett munkalapon tepsi nagyságúra nyújtjuk, az első kinyújtott lapot sodrófa segítségével tepsibe terítjük, megkenjük a baracklekvár 1/3-ával, megszórjuk a cukros dió 1/3-val. Ráfektetjük a második kinyújtott tésztalapot, megkenjük a baracklekvár felével, megszórjuk a cukros dió felével aztán a harmadik cipóból nyújtott lap, megkenjük a maradék lekvárral, megszórjuk a cukros dióval és ráterítjük a negyedik cipóból nyújtott lappal. Letakarjuk konyharuhával és legalább 1 órát hagyjuk kelni. Tetejét villával megszurkáljuk és 180 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd egy hasonló méretű formát fektetünk a tetejére és határozott mozdulattal átfordítjuk, így a szép sima fele kerül felülre.

A mázhoz a csokoládét az olajjal vízgőz fölött felolvasztjuk, a tészta tetejére öntjük, szépen elsimítjuk és hagyjuk megdermedni.
Forró vízbe mártott késsel szeleteljük.




2 megjegyzés:

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók