2021. szeptember 12., vasárnap

Mária királyné szelet

 



Hozzávalók:

Kakaós piskótához:

6 tojás

20 dkg cukor

20 dkg liszt

3 evőkanál kakaó

6 evőkanál víz

3 evőkanál olaj

1 tasak sütőpor (10 g)

Csipet só


Diós piskótához:

6 tojásfehérje

20 dkg cukor

15 dkg durvára vágott dió

5 halmozott evőkanál liszt

Csipet só


Krémhez:

6 tojássárgája

200 g cukor

2 tasak vaníliás puding

6 dl tej

2 vaníliás cukor

250 g vaj


Kakaós lap locsolásához: 1 dl rum, 1 dl víz, 5 evőkanál cukor.

Tetejére: 100 g ét csoki, 3 evőkanál olaj valamit 50 g fehér csoki 1-2 evőkanál olaj


Elkészítése:

A kakaós piskótához az átszitált lisztet, kakaót, sütőport szárazon összekeverjük.

Egy pohárba beleöntjük a vizet, ráöntjük az olajat.

A tojásokat szétválasztjuk: A tojás sárgákat a cukorral fehéredésig keverjük, lassanként hozzáadagolva az olajos vizet, mindig csak keveset öntve hozzá, hogy felvegye a tojás.

A tojásfehérjéket csipet sóval felverjük, nem egész kemény habnak.

 A tojássárgás masszához kanalanként hozzákeverjük a lisztet, amit összekevertünk a kakaó és sütőporral, majd kanalanként hozzáforgatjuk a tojásfehérje habot.

Sütőpapírral bélelt 22*34- cm formába öntjük, szépen elsimítjuk és 180 fokra előmelegített sütőbe 25-30 perc alatt megsütjük.

A diós piskótához a tojásfehérjéket a cukorral, csipet sóval kemény habbá verjük, majd kanalanként hozzáforgatjuk az átszitált lisztet és a darabosra vágott diót.(Még finomabb, ha előtte a diót kicsit megpörköljük.)

A masszát sütőpapírral bélelt ugyanakkora formába öntjük, mint a kakaós piskótát, és 180 fokon 20-25 perc alatt megsütjük.

A krémhez a tojás sárgákat, cukrot, pudingokat, vaníliás cukrot hideg tejjel elkeverjük, alacsony hőfokon folyamatosan keverjük, amíg a krém megvastagodik.

Fedjük le fóliával és hűtsük ki.

A vajat keverjük habosra, majd kanalanként keverjük hozzá a kihűlt pudinghoz.

Összeállítás:

A kakaós lapot kettészeljük, az egyik felét tálcára tesszük, meglocsoljuk a rumos szirup felével, rásimítjuk a krém felét, ráfektetjük a diós piskóta lapot, rákenjük a maradék krémet, majd a tetejére fektetjük a maradék rumos sziruppal meglocsolt másik kakaós piskóta lapot.

Az összeállított sütemény tetejére néhány órára vágódeszkát és kis nehezéket teszünk, hogy a rétegek szépen összeilleszkedjenek.

Mikor kihűlt a süteményünk, gőz fölött a csokit és olajat összeolvasztjuk, majd a sütemény tetejére simítjuk. Rögtön rácsíkozzuk az olvasztott fehér csokit és villával meghúzogatjuk, hogy szép márványos legyen a teteje.

 Tetszés szerint szeleteljük.


11 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki isteni finom lehet meg is fogom sütni nagyon szépen köszönöm hogy meg láthattam!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon mutatós sütemény ki fogom próbálni

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jól néz ki ,biztos Isteni finom.Jó ötlet az ünnepekre ,köszi.Ica.

    VálaszTörlés
  4. Én is elkészítettem karácsonyra, és nagyon finom sütemény.

    VálaszTörlés
  5. Én a lapokat csak egy kis rummal fogom meglocsolni.

    VálaszTörlés
  6. Nagyon jól néz ki isteni finom lehet meg is fogom sütni nagyon szépen köszönöm hogy meg láthattam!

    VálaszTörlés
  7. Nagyon jól néz ki! Megsütöm! Biztos finom!😀🎄

    VálaszTörlés

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók