2021. augusztus 15., vasárnap

Meggyes pite

 



Hozzávalók:

50 dkg finomliszt

15 dkg vaj

15 dkg porcukor

1 tojás sárgája

1 citrom reszelt héja és fél citrom leve

1 csomag sütőpor

2 evőkanál tejföl


Töltelék:

1,2 kg magozott meggy

1 vaníliás cukor

5 g őrölt fahéj (1 teáskanál)

15 dkg kristálycukor

20 dkg dió

1 tojás a lekenéshez

A lisztet tálba szitáljuk, hozzátesszük a vajat, sütőport, citromhéjat, pici sót és finoman elmorzsoljuk a vajat. Amikor szépen elmorzsolódott, hozzátesszük a porcukrot, tojás sárgát, tejfölt, citromlevet és szépen összedolgozzuk, amíg szép sima tésztát kapunk. Kivesszük deszkára és két részre vágjuk. Téglalap alakúra formázzuk és fóliába csomagolva hűtőbe tesszük, 45 percre, hogy lehűljön a tészta.

Amíg a tészta hűl, elkészítjük a tölteléket.

A kimagozott, jól lecsepegtetett meggyhez hozzátesszük a cukrokat, fahéjat, és a darált dió 2/3 részét, finoman összeforgatjuk és félre tesszük, amíg a tészta hűlési ideje lejár. (A dió helyettesíthető zsemlemorzsával vagy darált keksszel, az a célja, hogy a meggyből kifolyó levet felfogja, de a dióval, sokkal finomabb)

Amikor letelt a 45 perc kivesszük a tésztát a hűtőből, lisztezett deszkán, a tésztát is meglisztezve 26*36 cm-re kinyújtjuk, belehelyezzük egy kivajazott, lisztezett formába, szépen eligazítjuk, villával megszurkáljuk, megszórjuk zsemlemorzsával vagy darált keksszel, rárakjuk a tölteléket, szépen eligazítjuk.

Kinyújtjuk a tészta másik felét, ráhelyezzük a töltelékre, szépen eligazítjuk, megkenjük egy felvert tojással, villával megszurkáljuk, meghintjük a darabosra vágott dióval és 180 fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt megsütjük.

Kihűlve tetszés szerinti darabokra-kockákra vágjuk, lehet porcukorral beszitálni, de úgy is lehet hagyni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók