2014. január 23., csütörtök

Leveles tepertős pogácsa

                                                            


Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 1 tojás
  • Diónyi zsír
  • 2 dl tejföl
  • 1 dl tej
  • 1 dkg élesztő
  • 35 dkg tepertő
  • Bors, só, tojás a lekenéshez

A tepertőt kissé megborsozzuk, ledaráljuk, és három részre osztjuk.
Felhasználásig a konyhában tartjuk.

A többi anyagokból rétestészta keménységű tésztát gyúrunk, és deszkán jól kidolgozzuk.
Ujjnyi vastagra kinyújtjuk, rákenünk egy rész tepertőt, összehajtogatjuk, mint a hajas tésztát, és 15-20 percig pihentetjük. Ezt a műveletet még kétszer megismételjük, mindig egy rész tepertőt kenve a kinyújtott tésztára, és mindig ugyanabban a sorrendben hajtogatva, majd ismét pihentetjük.
Az utolsó pihentetés után ujjnyi vastagra nyújtjuk, tetejét berácsozzuk, fánkvágóval kivágjuk, vigyázva, hogy ne nyomódjon össze túlságosan.
Tetejüket megkenjük felvert tojással, vigyázva, hogy az oldalukon ne csorogjon le, forró sütőben 180 fokon szép arany barnára megsütjük.

2 megjegyzés:

  1. Megsütöttem, olyan leveles lett, hogy ollé! ilyet szerettem volna mindig. De nekem nem állt össze a tészta, ezért tettem hozzá kb. 2 dl tejet is. Így lett kellő rétestészta szerű.

    VálaszTörlés
  2. gondaanyu!

    Köszi szépen,nálam is kilátásban van a napokban,nekem jó volt így a recept,lehet könnyebben lehet vele dolgozni ha puhább a tészta:)))

    VálaszTörlés

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók