2014. január 23., csütörtök

Őszibarackok




Hozzávalók:

  • 75 dkg liszt
  • 25 dkg vaj  
  • 25 dkg porcukor
  • 3 db tojás
  • 1 evőkanál ecet
  • 1 kiskanál szódabikarbóna
  •  tejföl.
Töltelékhez:

  • 15 dkg cukor
  • 2 evőkanál kakaó
  • 3 evőkanál darált dió
  • 2 evőkanál baracklekvár
  •  5 dkg vaj
  • 1 dl rum
  • Piros és zöld ételfesték, kristálycukor.

    A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojásokat, beleszórjuk a szódabikarbónát, rálocsoljuk az ecetet, beletesszük a cukrot és összegyúrjuk, annyi tejfölt adva hozzá, hogy jól formálható tészta legyen. A tésztából szilva nagyságú gombócokat készítünk.

 és 180 fokra előmelegített sütőben szép világosra megsütjük. Vigyázat , ne szárítjuk ki, mert törni fog amikor szedjük ki a közepét. Nekem 15 perc volt a sütési idő, de függ a gombócok nagyságától és a sütőtől is.A megsült tésztadarabok belsejét a talpuk felől kiszedjük, úgy hogy a szélén meghagyunk egy kis részt, és tálba gyűjtjük. 


A 15 dkg cukorból a kakaóval és 1,5 dl vízzel sűrű szirupot főzünk, belekavarjuk a diót, és a kikapart tésztára öntjük. Hozzáadjuk a dzsemet, vajat, rumot, és simára kavarjuk. Ezzel a krémmel a kikapart barackokat megtöltjük, és párosával összeragasztjuk. 
Kettő kis csészében piros, illetve zöld tortafestéket oldunk annyi vízben, hogy ne legyen rikítóan erős. A barackok egyik oldalát zöld a másikat piros festékbe mártjuk, vagy ecsettel megfestjük,  kristálycukorba forgatjuk. Zöld levelet szúrhatunk bele, hogy élethűbb legyen, vagy ha van kész fondantunk abból szúrjunk ki leveleket.

2 megjegyzés:

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók