2014. január 24., péntek

Csíkos süti

            
                                                      

Hozzávalók:


Mákos lap

1 tojás

1,5 dl tejföl

5 evőkanál liszt

5 evőkanál cukor

1 mokkás kanál szódabikarbóna

5 evőkanál darált mák

 

Kakaós lap:

Ugyanazok a hozzávalók, csak mák helyett 5 evőkanál kakaópor kerül bele és 2-3 evőkanál tej.

 

Diós lap:

Ugyanazok a hozzávalók, mint a mákos lapnál, csak mák helyett 5 evőkanál darált dió kerül bele.

 

Krém:

1 liter tej

8 evőkanál búzadara

2 csomag vaníliás cukor

25 dkg porcukor

25 dkg vaj

1 citrom lereszelt héja és leve

 

Tetejére: 15 dkg étcsokoládé, fél dl tejszín

 

Elkészítés:

A mákos laphoz a hozzávalókat kikeverjük, majd sütőpapírral bélelt 30 x 30 cm tepsibe öntjük, egyenlően elsimítjuk. 180 fokra előmelegített sütőben, 12-15 perc alatt megsütjük.

Ugyanígy készítjük el a diós lapot és a kakaósat is.

A krémhez a tejet felforraljuk, lassan beleszórjuk a búzadarát, kis lángon, folyamatosan keverve 3-4 percig főzzük. Levesszük a tűzről, lefedve hagyjuk további 5 percet pihenni, majd hagyjuk kihűlni.

A szoba-hőmérsékletű vajat a cukorral, vaníliás cukorral kihabosítjuk, a cukrot kanalanként adagolva hozzá, végül hozzákeverjük a lehűtött tejbegrízt, belekeverjük a citrom levét és héját is.

Megtöltjük a lapokat:

Alulra kerül, a mákos lap rákenjük a krém felét, a krémre a kakaós lap, erre rákenjük a krém másik felét, végül a dióssal beborítjuk.

Ráteszünk egy tepsit és nehezékkel megnyomtatjuk, 1-2 órára hűtőbe tesszük, hogy szép egyenletesek legyenek a lapok és a teteje is.

A csokoládét a tejszínnel gőz fölött megolvasztjuk és a sütemény tetejére simítjuk. Én fehér csoki darabkákkal díszítettem, de ízlés szerint lehet díszíteni.


2 megjegyzés:

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók