2014. január 4., szombat

Farsangi fánk,meggymártással


     

     Hozzávalók:
  • 7 dl liszt (fél kg)
  • 4 tojás sárgája
  • 2,5-3 dl tej
  • 4 evő kanál olvasztott vaj
  • 2 evőkanál cukor
  • 3 dkg élesztő
  • kés hegynyi só 
  • 2 evőkanál rum            
Elkészítés:Az élesztőt a cukorral és egy dl tejjel felfuttatjuk.
Keverő tálba tesszük a tojás sárgát, kissé megsózzuk, és állandó keverés mellett, hozzáadjuk a többi langyos tejet, lisztet, a felfuttatott élesztőt, és az olvasztott langyos vajat.Alaposan hólyagosra kidagasztjuk,.
Az edényt letakarva, a tésztát meleg helyen kétszeresére kelesztjük.
Lisztezett deszkára borítjuk, hüvelykujjnyi vastagra kinyújtjuk, fánk vágóval kivagdaljuk, és letakarva ismét fél órát kelesztjük.
Bő forró olajban kisütjük, úgyhogy amíg az alsó fele sül, az edényt lefedjük,, majd miután a fánkokat megfordítottuk, fedő nélkül sütjük tovább.Így lesz szép szalagos, felnő és a közepén világos csík képződik.
A kisült fánkokat itatóspapírra szedjük, néhány perc után tálra rakjuk és vaníliás por cukorral megszórva forrón tálaljuk.

     Meggyártás

 Hozzávalók:
  • 1 meggy kompót
  •  1 tasak vaníliás puding por
  •  5 evő kanál cukor
A meggy kompót levében a cukorral megfőzzük a  vaníliás pudingot, hozzákeverjük a meggy szemeket.

4 megjegyzés:

  1. Igazán csábító! Szívesen megkóstolnám :)

    VálaszTörlés
  2. Millye!
    Köszi szépen,sajnos elfogyott de nagyon kapós volt.

    VálaszTörlés
  3. A fánkot most nagyon megkívántam, és a meggymártás hozzá..........:-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tücsi!

      Most van ideje a fánksütésnek,igazi farsangi napok vannak,a fánkok közepe üres volt,betöltöttük a meggymártással,nagyon passzolt vele.

      Törlés

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók