Hozzávalók:
- 7 dl liszt (fél kg)
- 4 tojás sárgája
- 2,5-3 dl tej
- 4 evő kanál olvasztott vaj
- 2 evőkanál cukor
- 3 dkg élesztő
- kés hegynyi só
- 2 evőkanál rum
Keverő tálba tesszük a tojás sárgát, kissé megsózzuk, és állandó keverés mellett, hozzáadjuk a többi langyos tejet, lisztet, a felfuttatott élesztőt, és az olvasztott langyos vajat.Alaposan hólyagosra kidagasztjuk,.
Az edényt letakarva, a tésztát meleg helyen kétszeresére kelesztjük.
Lisztezett deszkára borítjuk, hüvelykujjnyi vastagra kinyújtjuk, fánk vágóval kivagdaljuk, és letakarva ismét fél órát kelesztjük.
Bő forró olajban kisütjük, úgyhogy amíg az alsó fele sül, az edényt lefedjük,, majd miután a fánkokat megfordítottuk, fedő nélkül sütjük tovább.Így lesz szép szalagos, felnő és a közepén világos csík képződik.
A kisült fánkokat itatóspapírra szedjük, néhány perc után tálra rakjuk és vaníliás por cukorral megszórva forrón tálaljuk.
Hozzávalók:
- 1 meggy kompót
- 1 tasak vaníliás puding por
- 5 evő kanál cukor
Igazán csábító! Szívesen megkóstolnám :)
VálaszTörlésMillye!
VálaszTörlésKöszi szépen,sajnos elfogyott de nagyon kapós volt.
A fánkot most nagyon megkívántam, és a meggymártás hozzá..........:-))
VálaszTörlésTücsi!
TörlésMost van ideje a fánksütésnek,igazi farsangi napok vannak,a fánkok közepe üres volt,betöltöttük a meggymártással,nagyon passzolt vele.