Hozzávalók a tésztához:
•500 g finomliszt
•25 g élesztő
•200 ml tej
•100 g vaj
•2 evőkanál cukor
•½ kávéskanál só
•1 tojás
•1 citrom lereszelt héja
Töltelékhez:
•1 kg alma
•1 vaníliás pudingpor
•Fahéj
•ízlés szerint cukor
Hamarabb a tölteléket készítjük el, hogy tudjon kihűlni, amíg a tésztával dolgozunk.
Az almákat meghámozzuk, magházát kiszedjük, majd kisebb darabokra vágjuk.
Egy lábosban ízlés szerinti cukorral 10-15 percig pároljuk, én kevés vizet öntöttem alá, hogy ne kapja oda, nem kell elpárologja az egész levét. A pudingot kevés vízben elkeverjük, és az almához öntjük, ezzel besűrítjük, végül fahéjjal ízesítjük. Hűlni tesszük.
A tésztához 100 ml langyos tejben, egy kávéskanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A többi hozzávalót dagasztótálba mérjük, hozzáöntjük a megkelt élesztőt és a maradék langyos tejjel rugalmas tésztát, dagasztunk. Meleg helyen lefedve duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát nyújtódeszkára borítjuk, kétfelé vesszük. Lisztezés nélkül, egy-egy téglalapot nyújtunk és fentről lefelé, késsel finoman megjelölve, 3 egyenlő részre osztjuk. Mindkét oldalt a középső harmadig ferdén kb. 2 cm távolságra, bevagdossuk. Középre halmozzuk a tölteléket és visszahajtogatjuk a széleket.
Egy másik sütés, amikor az almát megpároltam de nem tettem hozzá pudingport, hanem a kinyújtott tészta közepére, kekszet raktam és arra raktam az almát.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése