2013. december 27., péntek

Citromkrémes szelet


A felső képen fehércsokival van bevonva és étcsokival csíkozva.

                          
          


Hozzávalók:
55 dkg liszt
10 dkg cukor
20 dkg vaj vagy 16 dkg zsír
1 cs sütőpor
3 tojássárgája
kis tej.

A tészta anyagait annyi tejjel gyúrjuk össze, hogy puha legyen. Tepsi hátán 4 egyforma lapot sütünk a tésztából. Tepsiméret 26x36.

Krém:
7,5dl tej
5 púpozott evőkanál liszt
1 citrom
25 dkg porcukor
25 dkg vaj vagy margarin

Meggy, ribiszke vagy baracklekvár.

Fél liter tejet felforralunk, a maradék hideg tejjel simára keverjük a lisztet, beleengedjük a forró tejbe, és állandóan keverve sűrűre főzzük.
Levesszük a tűzről, belekeverjük egy citrom reszelt héját és az átszűrt levét.
Miután a pép kihűlt ,a vajat habosra keverjük a porcukorral, majd kanalanként hozzádolgozzuk a pépet.

Összeállítás:
Az alsó lapot megkenjük a krém felével, rátesszük a második lapot dúsan, megkenjük lekvárral. Erre tesszük a harmadik lapot ,rákenjük a krém másik felét és befedjük az utolsó lappal.

Tetejére:
2 tojásfehérjéből
20 dkg porcukorral kemény habot verünk és rákenjük a tészta tetejére.

Díszítés:
Csokoládét felolvasztunk vízgőz felett, és különböző formákba, öntjük.
Amikor kihűltek, rárakunk egyet-egyet, mindegyik süti tetejére.
Ennek hiányában, lehet csokireszelékkel megszórni vagy porcukorral beszitálni.

Megjegyzés: Én mindig enyhén lisztezett sütőpapíron nyújtom ki a tésztát, papírral együtt teszem a formára, így szép szabályos lesz a lap és nem kell félni, hogy elszakad. Két sütőpapírt használok, amíg sül az egyik, nyújtom a következő lapot.

10 megjegyzés:

  1. Én is nagyon szeretek sütni,és ha lehetséges lenne,szeretném az itt megadott recepteket is kipróbálni. Köszönöm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bocsi, most vettem észre a megjegyzésedet, nagyon örülök, ha tetszenek a receptek, próbáljad ki, majd mond el a véleményed:)))

      Törlés
  2. Ez is nagyon finom kedves Rozi ! Azért szeretek Tőled sütni mert nem bonyolultak a receptjeid. Ha a családom csak dicséri akkor az bíztos finom ! Köszönöm szépen jó egészséget !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm kedves Mária, örömmel tölt el, hogy innen választasz receptet, én is csak dicsérni tudom ezt a süteményt, minden ünnepkor megsütöm és leghamarabb ez fogy el. Nagyon szívesen, további jó sütögetést kívánok!

      Törlés
  3. Szeretem a receptjeidet, mert világosan, logikusan szépen le van írva, még a bonyolultabb sütemények receptje is könnyen nyomon követhető! Gratulálok! Szeretnék olyan ügyes lenni, mint te! Köszönet a sok szép receptért!! (: (:

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen kedves vagy Marcsuka, megtisztelsz a véleményeddel, nagyon örülök ha ilyen visszajelzéseket kapok:)
      Látogass meg máskor is, és számolj be a sütéseidről! Üdv.

      Törlés
  4. Kedves Rozika! Szeretném megkérdezni hogy mekkora tepsit használsz?A tojásfehérje mázast hogy tudod ilyen csodásra szeletelni? Nagyon tetszenek a sütijeid,gratulálok!
    köszönöm :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon köszönöm, hogy rákérdeztél, mindig szoktam tepsiméretet írni de valahogy kimaradt, rögtön beírtam a recepthez.
    Mindig jól lehűtöm a süteményeket, úgy könyebb szeletelni. Köszönöm a gratulációt :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm!!További sok sikert!
      Üdv. Mónika

      Törlés
    2. Én is köszönöm, örülök a látogatásodnak:)

      Törlés

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók