2013. december 27., péntek

Citromkrémes szelet


A felső képen fehércsokival van bevonva és étcsokival csíkozva.

                          
          


Hozzávalók:
55 dkg liszt
10 dkg cukor
20 dkg vaj vagy 16 dkg zsír
1 cs sütőpor
3 tojássárgája
kis tej.

A tészta anyagait annyi tejjel gyúrjuk össze, hogy puha legyen. Tepsi hátán 4 egyforma lapot sütünk a tésztából. Tepsiméret 26x36.

Krém:
7,5dl tej
5 púpozott evőkanál liszt
1 citrom
25 dkg porcukor
25 dkg vaj vagy margarin

Meggy, ribiszke vagy baracklekvár.

Fél liter tejet felforralunk, a maradék hideg tejjel simára keverjük a lisztet, beleengedjük a forró tejbe, és állandóan keverve sűrűre főzzük.
Levesszük a tűzről, belekeverjük egy citrom reszelt héját és az átszűrt levét.
Miután a pép kihűlt ,a vajat habosra keverjük a porcukorral, majd kanalanként hozzádolgozzuk a pépet.

Összeállítás:
Az alsó lapot megkenjük a krém felével, rátesszük a második lapot dúsan, megkenjük lekvárral. Erre tesszük a harmadik lapot ,rákenjük a krém másik felét és befedjük az utolsó lappal.

Tetejére:
2 tojásfehérjéből
20 dkg porcukorral vízgőz fölött, kemény habot verünk és rákenjük a tészta tetejére.

Díszítés:
Csokoládét felolvasztunk vízgőz felett, és különböző formákba, öntjük.
Amikor kihűltek, rárakunk egyet-egyet, mindegyik süti tetejére.
Ennek hiányában, lehet csokireszelékkel megszórni vagy porcukorral beszitálni.

Megjegyzés: Én mindig enyhén lisztezett sütőpapíron nyújtom ki a tésztát, papírral együtt teszem a formára, így szép szabályos lesz a lap és nem kell félni, hogy elszakad. Két sütőpapírt használok, amíg sül az egyik, nyújtom a következő lapot.

20 megjegyzés:

  1. Én is nagyon szeretek sütni,és ha lehetséges lenne,szeretném az itt megadott recepteket is kipróbálni. Köszönöm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bocsi, most vettem észre a megjegyzésedet, nagyon örülök, ha tetszenek a receptek, próbáljad ki, majd mond el a véleményed:)))

      Törlés
  2. Ez is nagyon finom kedves Rozi ! Azért szeretek Tőled sütni mert nem bonyolultak a receptjeid. Ha a családom csak dicséri akkor az bíztos finom ! Köszönöm szépen jó egészséget !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm kedves Mária, örömmel tölt el, hogy innen választasz receptet, én is csak dicsérni tudom ezt a süteményt, minden ünnepkor megsütöm és leghamarabb ez fogy el. Nagyon szívesen, további jó sütögetést kívánok!

      Törlés
  3. Szeretem a receptjeidet, mert világosan, logikusan szépen le van írva, még a bonyolultabb sütemények receptje is könnyen nyomon követhető! Gratulálok! Szeretnék olyan ügyes lenni, mint te! Köszönet a sok szép receptért!! (: (:

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen kedves vagy Marcsuka, megtisztelsz a véleményeddel, nagyon örülök ha ilyen visszajelzéseket kapok:)
      Látogass meg máskor is, és számolj be a sütéseidről! Üdv.

      Törlés
  4. Kedves Rozika! Szeretném megkérdezni hogy mekkora tepsit használsz?A tojásfehérje mázast hogy tudod ilyen csodásra szeletelni? Nagyon tetszenek a sütijeid,gratulálok!
    köszönöm :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon köszönöm, hogy rákérdeztél, mindig szoktam tepsiméretet írni de valahogy kimaradt, rögtön beírtam a recepthez.
    Mindig jól lehűtöm a süteményeket, úgy könyebb szeletelni. Köszönöm a gratulációt :)

    VálaszTörlés
  6. Megint megsütöttem,és ismét fenségesen finom ! Köszönöm kedves Rozi ! Boldog Újévet Kívánok Neked Szeretettel Marika nagymama

    VálaszTörlés
  7. Ez a tojasfeherjes krem meddig all el?

    VálaszTörlés
  8. Válaszok
    1. Nem nyers, mert vízgőz fölött kell felverni. akkor tökéletes amikor szép csúcsot képez és jól kenhető.

      Törlés
  9. Kedves Rozika,tej pontosan mennyi szükséges a citromos szelet lapjaihoz?🤗

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Névtelen! Rakd össze a lapok hozzávalóit és teszel hozzá egy kis tejet, összegyúrod ha szükség még teszel, amíg jó puha tésztát kapsz.

      Törlés
  10. Üdvözlöm isteni a súzi bár nekem adodott egy kis problema hogy a lekvár miadt szeletelés közbe szanaszét csuszik az ellen mit lehet tenni? Mert a maga sütijein látszik hogy szép egyenletes nem folyik ki a lekvár stb+ mit csináljak hogy a fehércsoki a tetején ne törjön szintén szeletelés közbe válaszát elöre is köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lehet hígabb volt a lekvár, ez esetben jól le kell hűteni, akkor nem fog elcsúszni. Forró vizet kell tölteni egy edénybe, a kést benne átmelegíteni, az megolvasztja a csokit, két késsel dolgozni, amíg az egyik melegszik a másikkal szeletelni.

      Törlés
  11. Szeretném megkérdezni,mekkora szeleteket vágsz belőle?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tetszés szerint lehet szeletelni, én általában 2,5 x 5 cm szeletekre vágom.

      Törlés

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók