2013. december 27., péntek

Zserbó szelet


Hozzávalók a tésztához:

60 dkg liszt
18 dkg vaj vagy 20 dkg margarin
 3 dkg élesztő
 bő fél csésze tej
 késhegynyi szódabikarbóna
 4 evőkanál cukor
1 egész tojás 2 sárgája.

Töltelékhez:

40 dkg darált dió
ízlés szerint cukor (250 g)
 citromhéj vagy vanília
 finom lekvár (én barackot használtam)

Csokoládémázhoz:

2 tojásfehérje, 2 dió nagyságú vaj, 24 dkg porcukor, két evőkanál kakaó.

Elkészítés:

A tésztához a lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd a cukorral szódabikarbónával, a tejben megkelesztett élesztővel, 1 egész tojással 2  sárgájával, finom puha tésztának összegyúrjuk.
Három cipóra osztjuk. Az első lapot vékonyra nyújtjuk, a nagy gáz-tepsibe tesszük. Megkenjük lekvárral, (legjobb a barack vagy a ribiszke) rárakjuk a tetszés szerinti cukorral elkevert darált dió felét. Rátesszük a következő lapot, és azt is megkenjük lekvárral, rárakjuk a maradék diót. Végül ráterítjük az utolsó lapot, körben kissé lenyomkodjuk.

Letakarva 1 órát pihentetjük, majd villával megszurkáljuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt  megsütjük.

A mázhoz valókat jól kikavarjuk, és melegen a tetejére kenjük. Hidegen ujjnyi szeletekre vágjuk.
Mivel a tésztából kimarad a tojásfehérje,hogy felhasználjam, ezzel a mázzal vonom be,de lehet csokimázzal is bevonni, akkor mutatósabb.



2 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretjük a zserbót, fantasztikusan néz ki a sütikéd :)

    VálaszTörlés
  2. Millye!

    Köszönöm szépen,nálunk sem maradhat ki a karácsonyi asztalról:)))

    VálaszTörlés

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók