2017. május 23., kedd

Kevert ordás




Hozzávalók a kevert tésztához:

5 tojás
20 dkg liszt
15 dkg cukor
2 halmozott evő kanál kakaó
1 dl tej
 1 dl főző olaj
1 tasak sütőpor

Ordás töltelékhez:

50 dkg orda
5 evő kanál búzadara
1 tojás
20 dkg cukor
2 vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja

A tésztához a tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, lassanként hozzákeverjük az olajat és tejet, majd hozzáadjuk a többi hozzávalókat, végül hozzákeverjük a keményre vert tojás fehérjét.
Sütő papírral kibélelt 26x36 cm tepsibe öntjük a masszát, szépen elsimítjuk, majd rárakjuk az ordás tölteléket.   


A töltelékhez az ordát elkeverjük a tojással, cukor és vanília cukorral, hozzátesszük a búzadarát és citrom héjat. Hab zsákba szedjük a masszát és szép egyenlő távolságra, belenyomkodjuk a barna masszába.
Előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük, hagyjuk kihűlni, majd beszitáljuk por cukorral.



6 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Rozika. Nagyon guszta a sutid szeretnem megsutni de fogalmam sincs mi lehet az az ,,orda". Legyszives aruld el mi az az ,,orda" amibol 50dkg szukseges a sutihez. Koszonom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves névtelen!
      Nagyon köszönöm a véleményed!
      Az orda lényegében, úgymond savósajt,amit a sajtkészítésnél, visszamaradt savóból készítenek, a savót felmelegítik és citromlevet vagy ecetet adnak hozzá, akkor a savóban maradt fehérjék kicsapódnak, feljönnek a savó tetejére, szűrőkanállal vagy gézen átszűrik és kész az orda. Számomra a frissen készült orda a legfinomabb tejtermékek közé tartozik. Én többféle süteménybe, palacsintába, puliszkába de csak úgy szeletelve kenyérrel, paradicsommal is imádom.

      Törlés
    2. Sajnos most éppen nincsen, hogy meg tudjam mutatni, ránézésre hasonlít a tehéntúróra de ízre nem, annál sokkal finomabb, és ha gézen szűrik le összeáll és lehet szeletelni.Van belőle tehén-juh és vegyesen készült, én a tehéntejből készültet szeretem.

      Törlés
  3. A júh orda frissen a legfinomabb, levesbe, puliszkával, palacsintába, süteményekben és felszeletelve zöldhagymával és paradicsommal.
    Mi tehéntejbl-fesstejből zsendicénekhívjuk, a tehénturó az más!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos én nem szeretem a juh ordát, csak a tehéntejből készültet, már próbáltak becsapni de az első falatnál érzem az ízén. Tehéntúrót én is szoktam készíteni, szeretjük süteményekbe, de van hogy azelőtt elfogy. Zsendicét is készítettünk, azt csak kisborjús tejből lehet, de már lemondtunk az állattartásról.

      Törlés

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók