2017. május 14., vasárnap

Diós szelet




Hozzávalók: 3 diós piskóta lap

Lapokhoz egyenként:

5 tojás
10 dkg cukor
10 dkg liszt
7 dkg darált dió
5 g sütőpor (fél tasak)
3 evőkanál víz

A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, kanalanként hozzáadva a vizet, hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet, darált diót és végül a tojások fehérjéből felvert habot.
30x40-es sütőpapírral bélelt tepsibe, 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Még langyosan lehúzzuk a sütőpapírt és hagyjuk kihűlni a lapokat.

Krém hozzávalói:

15 dkg liszt
9 dl tej
3 tojássárgája
27 dkg cukor
50 dkg vaj
25 dkg darált dió (finomabb lesz a krém, ha a diót kicsit megpörköljük)
2 vaníliás cukor
Fél dl rum
A lisztet egy kevés tejjel elkeverem, hozzáadom a cukrokat, felöntöm a többi tejjel és állandó keverés mellett besűrítem. Mikor már pöfög, leveszem a tűzről és azon nyomban belekeverem egyenként a tojások sárgáját. Hűlni teszem, közben párszor megkeverem, hogy ne bőrösödjön meg a teteje.
A vajat kihabosítom, és kanalanként hozzákeverem a pépet, végül a diót. Rummal ízesítem, de el is hagyható.
Egy keveset kiveszek a krémből a legfelső lapra, a többit két részre osztom és betöltöm a lapokat.
Hűtőbe vagy hideg helyen hagyom, legalább két órát majd bevonom olvasztott csokoládéval.
4 evőkanál főzőolajt és 20 dkg tortabevonót vízgőz felett összemelegítek és forrón a süteményre simítom.
2,5x 5 cm-es szeletekre vágom.


 Hogy ünnepélyesebb legyen, fantázia és ízlés szerint lehet díszíteni, de el is maradhat.

Én 100 g vajat ugyanannyi porcukorral egy vaníliás cukorral kihabosítottam, két részre osztottam, az egyik részt zöld a másikat rózsaszínűre színeztem és diszítettem.



Ebből az adagból nagyon sok lesz, én három tányérral vágtam fel és még a szélek.


2 megjegyzés:

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók