2015. december 28., hétfő

Mézeskalács házikó készítése, recept és sablon







 Hozzávalók a tésztához:

1 kg liszt
20 dkg porcukor
30 g szódabikarbóna
2 csomag mézeskalács fűszerkeverék
50 dkg méz
12 dkg vaj
4 nagyobb tojás

Az átszitált lisztet, porcukrot, fűszer keveréket, szódabikarbónát egy tálban összekeverjük.
A vajat és a mézet vízgőz fölött összeolvasztjuk, majd a lisztes keverékhez öntjük és elkeverjük, végül hozzáadjuk a felvert tojásokat, és jól kidolgozzuk. Folpackba csomagoljuk és pár órát de, legjobb, ha egy éjszakára pihenni hagyjuk. 

Mikor dolgozni akarunk vele, jól átgyúrjuk, két részre vágjuk, könnyebben lehet dolgozni kisebb adagokkal.
Lisztezett sütőpapíron 3 mm vastagságúra kinyújtom, ráteszem a kartonpapírból kivágott sablont, és éles késsel kivágom így az egész házikó elemeit. Azért jó a sütőpapíron kivágni, mert rakosgatás közben nem deformálódnak el. A sütőpapírral együtt teszem tepsire és 180 fokra előmelegített sütőben, 7-8 perc alatt megsütöm.Másnapig hagyom pihenni, azután írókázom meg a ház elemeit és száradás után állítom össze.

Így készül az íróka:

1 tojásfehérjéhez 15-20 dkg porcukrot számítunk, a tojásméretétől függően.
1 teáskanál étkezési keményítő és egy mokkáskanál citromlé vagy ecet.

A tojásfehérjéből nem kemény habot verünk, lassan hozzáadagolva a porcukrot, keményítőt és a citromlevet. Akkor jó, ha már a habverőről nem folyik le. Habzsákba töltjük, ami megmarad zárt edénybe, tesszük, különben hamar megszárad.

Egy házikó írókázásához 2 tojásfehérjére van szükség, attól függ mennyire, szeretnénk beírni vagy mázzal bevonni. Ha nagyobb felületet akarunk bevonni, az írókamázat kevés vízzel hígítjuk.

Miután megszáradtak lehet összeállítani, újra két tojásfehérjéből és porcukorból, most keményebb habot verünk és a házelem széleire jó vastagon csíkot húzunk és illesszük hozzá sorra az elemeket.

Hogy még hangulatosabbá tegyük a házikónkat, az ablakokra cukorkából üvegutánzatot készítünk.
Kemény cukorkákat egymástól távol, egy megolajozott sütőpapírral bélelt tepsibe rakunk, 150 fokos sütőben pár perc alatt megolvasztunk.(nem jó mikróban olvasztani, mert a közepe hamarabb megolvad, és az megég, amíg a többi megolvad)
Mikor szépen elterült, kivesszük a sütőből, amikor kezd megkötni, hideg vízbe mártott késsel megfelelő méretűre vágjuk, majd a ragasztáshoz készített tojáshabbal belülről az ablak mentén hozzáragasztjuk, összeállítás előtt.



 Ebből az adagból két házikó készült, talpazattal együtt.

Sablon ehhez és a korábban készült házikóhoz.


 Elég rosszul látszik, azért leírom a méreteket, de ha rákattintasz a képre nagyban kiadja.
Az eleje és a hátsó része: szélessége 14 cm, magasság 11 cm, a fenti slég része 10 cm.
Az oldalak: hossza 20 cm, magassága 11 cm. 2 db-ot kell készíteni.
Tető: 24 cm és 12 cm. ebből is 2 db
Kémény: 1,5 cm széles minden db. magassága a hosszabbik oldalon 7 és 5 cm.

21 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Hogy ez milyen gyönyörű ... áldja meg az ég azt a két dolgos kezed és posztolj még nekünk sok ilyen szépet 2016-ban is! Puszi Debrecenből :*

      Törlés
    2. Jól esett olvasni soraidat, nagyon szépen köszönöm:)))
      Neked is millió puszi!

      Törlés
  2. Megpróbálom megcsinálni, az Unokámnak szeretnék vele örömet szerezni. Csodálatosan szép mestermű!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, csináld meg, meg fog örülni neki, majd mond el hogyan sikerült:)

      Törlés
    2. Hát megcsináltam. Tulajdonképpen jól sikerült, de a Tiédet nem lehet felülmúlni. Köszönöm szépen, hogy közzétetted! Boldog karácsonyt kívánok!

      Törlés
    3. Hát megcsináltam. Tulajdonképpen jól sikerült, de a Tiédet nem lehet felülmúlni. Köszönöm szépen, hogy közzétetted! Boldog karácsonyt kívánok!

      Törlés
  3. Holnap fogom megsütni, már alig várom :) Az ablak ötlete valami fenomenális!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sok sikert kívánok, majd mond el hogy sikerült. Én most az ablakot úgy oldottam meg, hogy a kész megsütött darabokat sütőlapra raktam, a cukorkákat apróra összetörtem és megtöltöttem a kihagyott részeket, ablakok helyét, majd forró sütőbe tettem, kb. 5 perc de figyelni kell mert hamar megolvad. Így nem kell ragasztani és függönyutánzatot lehet készíteni, nézd meg az idei házikón:)

      Törlés
  4. Szia!
    Milyen széles az eleje és a hátulja??
    Arról nincs adat.
    Előre is köszönöm válaszod!

    VálaszTörlés
  5. Kedves Rozi! Gyönyörű a házikó, megpróbálom megcsinálni :-). A 2017-es házikódat hol lehet megnézni? Nem találtam...
    Ezen a házikó fotó úgy néz ki, mintha égne egy mécses benne. Tényleg így van, vagy csak optikai csalódás? Üdvözlettel Éva

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva!
      Nagyon szépen köszönöm, meg tudod csinálni a rajzok alapján. Igen, van benne mécses, mikor állítod össze beteszed. Itt oldalból van olyan, hogy Cimkék, ott van a Mézeskalácsház, ott megtalálod. Ide beteszem a linket de nem lesz élő, ha nem találod meg segítség lesz: https://rozikonyha.blogspot.com/search/label/Mézeskalácsház

      Törlés
  6. Kedves Rozi! Köszönöm az útmutatást, megtaláltam.... nagyon szépek! Megcsináltam a 2015-ös házikód mintájára az enyémet... hát, nem lett olyan profi mint a tied, de azért asztalra tehető... A családomnak nagyon tetszik, és szerintem is cuki lett. Látszik rajta, hogy nem egy gyakorlott kéz rajzolt... Az értékét a saját készítés adja. (próbáltam képet küldeni róla, de nem sikerült. Boldog Karácsonyt Neked, és egész családodnak!

    VálaszTörlés
  7. Szuper recept, sokan ajánlották nekem, úgyhogy életem első házikójat ez alapján fogom elkészíteni. Egy kérdésem lenne, esetleg szódabikarbóna helyett sütőporral is el lehet készíteni? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudom, nem próbáltam, szódabikarbóna minden háziasszony konyhájában megtalálható. Próbáld ki, majd mond el a véleményed.

      Törlés
    2. Kedves Rozi, a talapzat mérete mekkora?

      Törlés
    3. Az alátét 24 cm, de lehet kicsivel nagyobb is.

      Törlés

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók