2015. december 5., szombat

Almás battyúk


Hozzávalók:

50 dkg finomliszt
2 dkg friss élesztő
2,5-3 dl langyos tej
2 tojássárgája
5 dkg olvasztott vaj
3 evőkanál cukor
Reszelt citromhéj
Mokkáskanál só (5g)

Töltelékhez:

8 nagyobb alma
Cukor, ízlés szerint
Fahéj
Búzadara

Először elkészítjük a tölteléket, hogy tudjon kihűlni, amíg a tésztával dolgozunk.
Az almákat lereszeljük, és megdinszteljük, a tűzről levéve megszórjuk bőven fahéjjal, és ízlés szerint cukrozzuk.
Ha leves az alma, búzadarát keverünk hozzá amennyi szükséges.

A tésztához az élesztőt 1 dl langyos cukros tejben felfuttatjuk és a többi hozzávalóval szép sima tésztának, kidagasztjuk.
Meleg helyen duplájára kelesztjük. Miután megkelt, enyhén lisztezett deszkára tesszük, finoman átgyúrjuk, és két részre vesszük. Az egyik részből kis gombócokat formázunk, kerek formára kinyújtjuk, egy evőkanál tölteléket teszünk rá, összehajtjuk a tésztát, és a szélétől kezdve összecsípjük.


 Zsiradékkal kikent tepsibe rakjuk. Felvert tojással lekenjük. Egy kis tésztából leveleket vágunk, miután tojással lekentük minden tésztára egy levelet teszünk az összecsípés mentén, a levelet is lekenjük tojással, hagyjuk a tepsiben kelni, amíg láthatóan megnövekednek, legalább fél óra. 180 fokra előmelegített sütőben szép arany barnára megsütjük, vaníliás porcukorral beszitálva tálaljuk.


A tészta másik felét is átgyúrjuk, kis gombócokat szaggatunk, amit kerek formákra kinyújtunk. Ugyanannyi kisebbet is, azt is kinyújtjuk, mindenik tésztára, egy evőkanál tölteléket teszünk, rátesszük a kisebb kerek tésztát és a nagyobbat a szélénél, hozzácsipegetjük, a képen, látható módon.



 Zsiradékkal kikent tepsibe rakjuk, felvert tojással lekenjük, kelesztés után 180 fokon megsütjük.


2 megjegyzés:

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók