2014. január 23., csütörtök

Diós-mákos bejgli

 

Hozzávalók 2 rúdhoz:
  • 50 dkg liszt
  • 12,5 dkg vaj
  • 10 dkg libazsír (én disznót használtam)
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1 tojás
  • 3 dkg cukor
  • 2 dl tej
  • Só, kb.4-5 g
  • 1 tasak vaníliás cukor
Töltelékek:
Mákos
  • 1,5 dl tej
  • 15 dkg cukor
  • 20 dkg darált mák
  • 1 citrom reszelt héja
  • 4 dkg mazsola
  • 1 evőkanál méz
  • 1 dl baracklekvár
  • Kevés őrölt fahéj 
Diós:
  • 20 dkg darált dió, a többi ugyanaz, mint a mákosnál, ebbe a mazsola helyett egy vaníliás cukrot teszek.
Az élesztőt egy kevés tejben a cukorral, a vaníliás cukorral, a tojással és egy csipet sóval elkeverjük. A liszthez hozzáadjuk a jéghideg zsiradékot, a vajat , libazsírt, és eldolgozzuk, én keverőtálban, dagasztókarral állítottam össze. Hozzáadjuk az élesztős keveréket, összegyúrjuk. A tésztát hűtőben 1-2 órát pihentetjük. Addig elkészítjük a töltelékeket.

A tejet a cukorral, reszelt citromhéjjal, fahéjjal, és a mazsolával felforraljuk, és adunk hozzá egy kanál mézet. A darált mákot egy keverőtálba szórjuk és hozzáöntjük a fűszeres, tejes keveréket. Jól elkeverjük és hozzáadjuk a baracklekvárt. Kihűtjük (ha híg lenne a kihűlés után a töltelékünk, egy kevés reszelt keksszel vagy morzsával sűríthetünk rajta).

A jól lehűlt tésztát két részre osztjuk,  vékony téglalap alakúra nyújtjuk, nem kell lisztezni hozzá a deszkát. A tömör, formázható mákos keveréket vizes kézzel rányomkodjuk a tésztalapra, szépen elsimítjuk. A tészta mind a négy szélét ráhajtjuk a töltelékre és feltekerjük. Egy tojás fehérjét és két sárgáját összekeverjük, ezzel a keverékkel lekenjük, hagyjuk megszáradni, kb. 15 perc, utána még egyszer átkenjük. Megvárjuk, amíg ez a réteg is megszárad, villával megszurkáljuk, 180 fokos sütőben, arany barnára sütjük. 


Sütés előtt
 




 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók