Hozzávalók 2 rúdhoz:
50 dkg liszt
12,5 dkg vaj
10 dkg libazsír (én sertést használtam)
2 dkg friss élesztő
1 tojás
3 dkg cukor
1 dl tej
Só, 4-5 g
1 tasak vaníliás cukor
A tészta elkészítése:
Az élesztőt egy kevés tejben a cukorral, a vaníliás cukorral, a tojással és egy csipet sóval elkeverjük. A liszthez hozzáadjuk a jéghideg zsiradékot, a vajat, libazsírt, és eldolgozzuk, én keverőtálban, dagasztókarral állítottam össze. Hozzáadjuk az élesztős keveréket, összegyúrjuk. A tésztát hűtőben 1-2 órát pihentetjük. Addig elkészítjük a töltelékeket.
Töltelékek:
Mákos töltelék
1,5 dl tej
15 dkg cukor
20 dkg darált mák
1 citrom reszelt héja
4 dkg mazsola
1 evőkanál méz
1 dl baracklekvár
Őrölt fahéj
A tejet a cukorral, reszelt citromhéjjal, fahéjjal és a mazsolával felforraljuk, és adunk hozzá egy kanál mézet. A darált mákot egy keverőtálba szórjuk és hozzáöntjük a fűszeres, tejes keveréket. Jól elkeverjük és hozzáadjuk a baracklekvárt. Kihűtjük (ha híg lenne a kihűlés után a töltelékünk, egy kevés reszelt keksszel vagy morzsával sűríthetünk rajta).
Diós töltelék
20 dkg darált dió, a többi ugyanaz, mint a mákosnál, ebbe a mazsola helyett egy vaníliás cukrot teszek.
A diós töltelékhez a tejet fokozatosan adom, mert lehet nem kell mind.
A jól lehűlt tésztát két részre osztjuk, vékony téglalap alakúra nyújtjuk, nem
kell lisztezni hozzá a deszkát. A tömör, formázható mákos keveréket vizes
kézzel rányomkodjuk a tésztalapra, szépen elsimítjuk. A tészta mind a négy
szélét ráhajtjuk a töltelékre és feltekerjük. Egy tojásfehérjét és két sárgáját
összekeverjük, ezzel a keverékkel lekenjük, hagyjuk megszáradni, kb. 15 perc,
utána még egyszer átkenjük. Megvárjuk, amíg ez a réteg is megszárad, villával
megszurkáljuk, 180 fokos sütőben, arany barnára sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése