2014. január 15., szerda

Kozák sapka - Hólabda


                                 

Hozzávalók a piskótához:

8 tojás
25 dkg cukor
8 evő kanál víz
2 kanál kakaópor
1 cs.sütőpor
25 dkg liszt.

Krém:
2 cs vaníliás pudingpor
6 dl tej
25 dkg vaj
25 dkg porcukor
1 vaníliás cukor.

Vagy lisztes krémet főzünk, én jobban szeretem mint a pudingosat.

8 dl tej
20 dkg liszt
2 vaníliás cukor
30 dkg vaj
25 dkg porcukor

A forgatáshoz: 25 dkg kókuszreszelék

Mázhoz: 100 g étcsokoládé, 2 evőkanál étolaj


A piskótához:
A 8 tojássárgáját kikavarjuk a cukorral,kanalanként hozzáadagoljuk a vizet,az átszitált kakaót, sütőporral elkevert lisztet és a tojások fehérjéből vert kemény habot.

Előmelegített sütőben, 26 x 36 cm-tepsiben 30- 35 perc alatt megsütjük.

Elkészítjük a krémet: a tejben megfőzzük a pudingot.
A vajat a porcukorral kihabosítjuk és hozzákeverjük a langyosra hűlt pudingot.

A lisztes krémhez: Egy kevés tejben a lisztet csomómentesre keverjük, a megmaradt tejet felforrósítjuk majd belekeverjük a lisztes tejet és állandó keverés mellett lassú tűzön sűrűre főzzük. Hűlni tesszük.
A vajat több részletben hozzáadva a porcukrot kihabosítjuk, majd a kihűlt lisztes krémmel habosra keverjük. Habzsákba szedjük.

A piskóta tésztát 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, mindeniket kettőbe vágjuk, az egyik korongra, a habzsákba szedett krémből kis csomót nyomunk, kb. 1 teáskanálnyit, majd a másik korongot ráhelyezzük, miután mind összeragasztottuk, tegyük hűtőszekrénybe, annyi időre amíg a krém megdermed( ezt azért kell mert könnyebb lesz a krémmel bevonni) majd körbe az oldalát is megkenjük, majd kókuszreszelékbe forgatjuk, és az aljával felfelé tálcára rakosgatjuk. Ez azért kell, mert a piskóta alja egyenletesebb és szebb lesz a máz rajta.

Amikor mind elkészült, gőz fölött az olajjal megolvasztjuk az étcsokoládét, majd mindenik süti tetejét bevonjuk. 

Lehet dióba is forgatni és kétféle csokival díszíteni.


A leeső szélekből  a megmaradt krémből kis golyókat készíthetünk.

A piskótát összemorzsoljuk, hozzátesszük a megmaradt krémet, rummal ízesítjük.
Ha nem elég a krém, kis baracklekvárt tehetünk hozzá. Összedolgozzuk és közepébe egy szem meggyet téve diónyi gombóccá formázzuk, majd kókuszreszelékbe forgatjuk.

Én épp akkor készítettem Amandina süteményt, amitől  maradt főzött fondantom és azzal öntöttem le de lehet csokiba vagy egyszerűen kókuszba forgatni.



2 megjegyzés:

  1. Imádnám :) nem maradt pár darabka belőle?

    VálaszTörlés
  2. Millye!

    Sajnálom, mind elfogyott mostanra,ha nem lenne ilyen macerás,gyorsan készítenék a kedvedért:)

    VálaszTörlés

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók