2014. január 23., csütörtök

Őszibarackok









A barack egyik kedvenc lagzis sütemény, amely majdnem minden lakodalmas tálat feldíszíti szépségével. Jó kis pepecselős munka de megéri a fáradozást, mert lenyűgöző a látványa.
Utóbbi időben körtéket is készítettem, de lehet szilvát, citromot formázni ebből a tésztából.
Ha szeretnénk, hogy egyformák legyenek, a gyümölcsök a sütőpapír hátoldalára rajzoljuk rá sablon alapján.

Hozzávalók:


  • 75 dkg liszt
  • 25 dkg vaj  
  • 25 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 3 db tojás
  • 1 evőkanál ecet
  • 1 kiskanál szódabikarbóna
  •  tejföl.
Töltelékhez:

A megsült tészta kikapart belseje
  • 15 dkg cukor
  • 2 evőkanál kakaó
  • 3-4 evőkanál darált dió
  • 4 evőkanál baracklekvár
  • 20 dkg vaj
  • 1 dl rum
Díszítéshez:
  • 1-1 üveg vérnarancs és mandula aroma
  •  a gyümölcsök színének megfelelően pár csepp piros, sárga, zöld ételfesték vízzel hígítva
    - kristálycukor a hempergetéshez
  •  ágacskák és levelek az élethűség kialakításához, ha ezek nem ehetőek hívjuk fel rá a fogyasztók figyelmét.

  •  A tésztához a tojásokat a cukorfélékkel keverjük ki. Adjuk hozzá az előre kicsit megolvasztott vajat,  adjuk hozzá a lisztet, közepébe beleszórjuk a szódabikarbónát, rálocsoljuk az ecetet,  és összegyúrjuk, annyi tejfölt adva hozzá, hogy jól formálható tészta legyen. A tésztából szilva nagyságú gombócokat készítünk, egymástól kicsit távolabb rakjuk a sütőpapírral bélelt formába, ert kicsit megnőnek.

 180 fokra előmelegített sütőben szép világosra megsütjük. Vigyázat , ne szárítsuk ki, mert törni fog amikor szedjük ki a közepét. Nekem 15 perc volt a sütési idő, de függ a gombócok nagyságától és a sütőtől is. 

 
A megsült tésztákat még melegen hegyes késsel óvatosan vágjuk ki a lapos felüknél és mokkáskanál segítségével vájjuk ki a belsejüket. Érdemes gyorsan dolgozni, mert kihűlve törékenyebbé válik


A kivájt tésztát gyűjtsük tálba, botmixerrel belekeverünk, hogy szép egyenlő morzsát kapjunk. 15 dkg cukorból a kakaóval és 1,5 dl vízzel sűrű szirupot főzünk, belekavarjuk a diót, és a tésztamorzsára öntjük. Hozzáadjuk a dzsemet, vajat, rumot, és simára kavarjuk. Ezzel a krémmel a kikapart barackokat kiskanál segítségével megtöltjük, és párosával összeragasztjuk. 
Kettő kis csészében piros, illetve zöld ételfestéket oldunk annyi vízben, hogy ne legyen rikítóan erős.(esetleg szörppel vagy aromával) A barackok egyik oldalát zöld a másikat piros festékbe mártjuk, vagy ecsettel megfestjük, rögtön aprószemű kristálycukorba forgatjuk. Színezés közben a gyümölcsök külseje kellően átnedvesedik ahhoz, hogy  kristálycukorba forgatva az ráragadjon.  Zöld levelet szúrhatunk bele, hogy élethűbb legyen, vagy ha van kész fondantunk abból szúrjunk ki leveleket, én utóbbit készítettem így teljesen ehető.



1 megjegyzés:

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók