2016. április 18., hétfő

Virágkalács



Sütés előtt



Hozzávalók: 

50 dkg finomliszt
2 tojássárgája
2 dkg friss élesztő
2,5- 3 dl tej
3 evőkanál cukor
5 dkg olvasztott vaj
1 citrom reszelt héja
1 vaníliás cukor
5 g só

Kristálycukor a lapok megszórásához
Fahéj

1 egész tojás a lekenéshez

A lisztet mély tálba szitáljuk, közepébe kis mélyedést készítünk, amibe belemorzsoljuk az élesztőt, ráöntünk egy dl langyos cukros tejet, és hagyjuk felfutni.
Miután az élesztő felfutott a többi hozzávalóval alaposan kidagasztjuk, amíg sima rugalmas tésztát kapunk. Letakarva kétszeresére kelesztjük.
Miután megkelt, kitesszük enyhén lisztezett munkalapra, finoman átgyúrjuk, és négy részre vágjuk.
Mindenik részt gombóccá formázzuk, majd kerek lappá nyújtjuk. Három lapot megkenünk olvasztott vajjal, megszórjuk fahéjjal elkevert kristálycukorral és egymásra rakjuk, majd rátesszük a negyedik lapot. Nyolc részre vágjuk, mindenik részt még középen bevágjuk, a csücsök felőli részt alulról áthúzzuk, majd a szélesebb részt összefogjuk és a képen látható módon összerakjuk.
Felvert tojással lekenjük, hagyjuk kelni a tepsiben, majd 180 fokra előmelegített sütőben szép arany barnára megsütjük. Még forrón vaníliás cukros vízzel lekenjük.

Egy kis segítség a készítéséról.




6 megjegyzés:

  1. Gyönyörű!!!!! Mekkora szeretettel készült, öröm nézni, látni :)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm a receptet és a gondos útmutatót! Nagy sikere volt a családban. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen, örülök, hogy sikere volt, még sok sikeres sütögetést kívánok!

      Törlés
  3. Én is él készítettem és brutálisan jól néz ki. Köszönöm szépen a receptet. Hol tudom mellékelni a képeket?

    VálaszTörlés

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók