Hozzávalók:
1 kg liszt
6 dl langyos tej
5 dkg élesztő
2 tojás sárgája
2 tojás sárgája
1 dl étolaj
1 kiskanál cukor
2 kiskanál só (15 g)
Töltelékhez:
20 dkg vaj
25 dkg keményebb sajt
1 tojás
1 teáskanál só
25 dkg sonka vagy szalámi
1 nagyobb kaliforniai piros paprika
Tetejére:
1 felvert tojás
Reszelt sajt vagy különféle magok
A lisztet mélyebb tálba szitáljuk, közepébe kis mélyedésbe
belemorzsoljuk az élesztőt, felöntjük egy deci langyos cukros tejjel,
összekeverjük, hogy kerüljön egy kevés liszt is hozzá és hagyjuk felfutni.
Mikor láthatóan felfutott az élesztő, a többi hozzávalóval
szép sima, az edényfalától elváló puha kelt tésztát készítek. Konyharuhával
letakarva duplájára kelesztem.
Amíg kel a tészta, elkészítem a tölteléket:
A konyhahőmérsékletű vajat, reszelt sajtot, tojást és sót
nagyon jól kikeverem. A sonkát és paprikát kis kockákra megvágom.
Mikor a tészta duplájára megkelt, lisztezett munkalapra teszem, két részre vágom egyenként jó vékonyra (80x30 cm) kinyújtom, megkenem a
sajtos vaj felével, rászórom a sonka és paprika felét, a tészta egyik szélét
megkenem felvert tojással, és a másik felénél kezdem felcsavarni, mint a
bejglit, még kicsit megsodrom, hogy szép vékony rudam legyen, úgyis sülés
közben megnőnek.
Trapéz alakúra felszeletelem, tepsibe rakom, lekenem felvert
tojással és jelen esetbe megszórtam reszelt sajttal, de lehet különböző
magvakat használni.
Hagyom a tepsibe legalább fél órát kelni, majd
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése