2016. szeptember 17., szombat

Sonkás, sajtos hajtovány



Hozzávalók:
1 kg liszt
6 dl langyos tej
5 dkg élesztő
2 tojás sárgája
1 dl étolaj
1 kiskanál cukor
2 kiskanál só (15 g)

Töltelékhez:
20 dkg vaj
25 dkg keményebb sajt
1 tojás
1 teáskanál só
25 dkg sonka vagy szalámi
1 nagyobb kaliforniai piros paprika

Tetejére:
1 felvert tojás
Reszelt sajt vagy különféle magok

A lisztet mélyebb tálba szitáljuk, közepébe kis mélyedésbe belemorzsoljuk az élesztőt, felöntjük egy deci langyos cukros tejjel, összekeverjük, hogy kerüljön egy kevés liszt is hozzá és hagyjuk felfutni.
Mikor láthatóan felfutott az élesztő, a többi hozzávalóval szép sima, az edényfalától elváló puha kelt tésztát készítek. Konyharuhával letakarva duplájára kelesztem.

Amíg kel a tészta, elkészítem a tölteléket:
A konyhahőmérsékletű vajat, reszelt sajtot, tojást és sót nagyon jól kikeverem. A sonkát és paprikát kis kockákra megvágom.

Mikor a tészta duplájára megkelt, lisztezett munkalapra teszem, két részre vágom egyenként jó vékonyra (80x30 cm) kinyújtom, megkenem a sajtos vaj felével, rászórom a sonka és paprika felét, a tészta egyik szélét megkenem felvert tojással, és a másik felénél kezdem felcsavarni, mint a bejglit, még kicsit megsodrom, hogy szép vékony rudam legyen, úgyis sülés közben megnőnek.


 Trapéz alakúra felszeletelem, tepsibe rakom, lekenem felvert tojással és jelen esetbe megszórtam reszelt sajttal, de lehet különböző magvakat használni.


 Hagyom a tepsibe legalább fél órát kelni, majd
180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütöm.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók