2016. augusztus 20., szombat

Új kenyér ünnepére 2016



Hogy készül a kiscipó?

Mond el nékem nagyanyó,
Hogy készül a kiscipó?

Elvetették a búzát,
Nap cirógatta,
Eső öntözgette,
Szél fújdogálta,
jött egy csapat ember,
s, mind learatta.

Molnár megőrölte,
lisztté porította,
be is csomagolta,
a boltban eladta.

A lisztet megvettem,
meg is szitálgattam,
meg is kovászoltam,
megsóztam, vízeztem,
összekevergettem.

Most aztán
gyúrom,gyötröm, dagasztom,
nincsen semmi panaszom.
Megkelesztem, pihentetem,
Kemencébe beleteszem.

Sütögetem, nézegetem,
Idejében ki is veszem.
Keresztet is rajzolok
a fényes aljára,
így teszem a kisunokám
kicsi asztalára.

Orgoványi Anikó verse

Tésztája:

60 dkg bl 55-ös liszt
10 dkg teljes kiőrlésű liszt
3 dkg élesztő
1 kiskanál cukor
70 g só
3,5 dl lanygyos víz

A cukrot egy dl vízben feloldjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval alaposan kidagasztjuk. Duplájára kelesztjük, enyhén lisztezett deszkán átgyúrjuk és a videón látható módon formázzuk.Mikor készen vagyunk, enyhén liszttel beszitáljuk.200 fokos sütőben 35 perc alatt megsütjük.

Sütés előtt



Videó a készítéséről, annyiban eltértem, hogy a videón a szőlő mintát liszttel beszitáltam, ezen a képen tésztából csináltam meg a szőlőfürtöt.


 Ha nagyban szeretnéd látni a videót, katt. a jobb alsó sarkán a You Tube-ra.

3 megjegyzés:

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók