2014. február 8., szombat

Dömbi kifli




Ez a recept Dömbitől van,a leírás is saját szavaival.

Fogsz egy zacskó lisztet/1 kg-ost/beleöntöd egy tálba
A zacskó alján kb annyi maradjon mint a hüvelykujjad fektetve kb 2 centi /ez nem tudom hány deka,majd legközelebb lemérem/
Beleszórsz 2 zacskó szárított élesztőt,2 teáskanál sót,1 tojást,1 teáskanál cukrot,6dkg lágy,vagy olvasztott vajat,130 ml langyos tej,és330 ml langyos víz
Addig gyúrd,amíg leválik a ragacs az edény faláról.
Duplájára keleszted,átgyúrod kicsit,2 részbe vágod,kinyújtod kör alakra,és pizzavágóval 8 részre vágod,a háromszögeket feltekered kifliformára
Ha sok a vajad meg az időd mielőtt 8-ba vágnád kend meg olvasztott vajjal,akkor kisülés után le lehet tekerni mint a régi kifliket
A nagy gáztepsire 8 fér ezt is hagyod duplájára kelni,és 220 C-on addig sütöd,amíg meg nem sül!
Nem egy kemény kenyértészta,viszonylag puha,nem kell megszakadni se a gyúrásnál,se a nyújtásnál
Ha este sütöd hagy kinn reggelig,egyáltalán nem szárad ki,szépen kihűl
Formázhatod zsemlének,kenyérnek,aminek akarod,a tetejét lekenheted tojással,vagy csak tojásfehérjével,megszórhatod magokkal,ahogy uri kedved diktálja!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók