2014. február 18., kedd

Lekváros bukta



Hozzávalók:
0,5 kg liszt
2 dkg élesztő
5-6 dkg vaj vagy margarin
reszelt citromhéj vagy vanília
1 kiskanál só
3 evőkanál cukor,tej.

A lisztet mély tálba tesszük, közepébe, kis mélyedésbe belemorzsoljuk az élesztőt, erre kis cukrot szórunk, leöntjük egy kis langyos tejjel, és kelni hagyjuk.
Ha az élesztő megkelt, hozzátesszük a többi anyagot(a zsiradék kivételével) és annyi tejet, hogy megfelelő keménységű tésztát kapjunk. Hólyagosra kidolgozzuk, majd belevegyítjük a langyos zsiradékot.
Letakarva kétszeresére kelesztjük.
Kelés után 2 cm vastagra kinyújtjuk, és kisebb négyzetekre vágjuk. Minden darabra diónyi kemény lekvárt teszünk és felcsavarjuk.A buktákat erősen vajazott tepsibe rakjuk egymás mellé úgy ,hogy a sima felük kerüljön felül,és 2 cm távolság legyen a darabok között.Letakarva újrakelesztjük,majd vajjal bőven megkenve megsütjük


Másként is szoktam buktát készíteni,a tésztát nem felcsavartam,hanem a négy sarkát összefogom és az összefogott részt aláhajtom,majd olvasztott vajba mártom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók