2014. február 13., csütörtök

Mignonok


Hozzávalók:
8 db tojás
40 dkg cukor
40 dkg liszt
1 sütőpor,
8 kanál víz
2 kanál kakaópor.

A tojások sárgáját kikeverem a cukor felével, 8 kanál vízzel ,a vizet csak kanalanként adagolni, amikor habosra kevertem hozzáadom a kakaóport.

A tojások fehérjét a cukor másik felével habosra verem, majd óvatosan összekeverem a sárgájával a liszttel, sütőporral.

Előmelegített sütőben megsütöm, lehet három lapban is sütni, én egybe sütöm aztán három lapot szelek belőle.

Krém:
2 csokis pudingot megfőzök 6 dl tejben, 25 dkg cukorral. Amikor langyosra hűlt, kikeverem 25 dkg vajjal, olvasztott csokival ízesítem,vagy két kanál kakaót tenni hozzá.

A lapokat meglocsolom rummal ízesített sziruppal
megtöltöm a krémmel,deszkával megnyomtatom,jól kihűtöm,majd 3x3 cm-es darabkákra vágom,minden darabkát bevonok hígított gyümölcsízzel hogy a tészta a fondant mázat ne szívja be,aztán egyenként fondant-ba mártogatom,rácsra rakom hogy lecsepegjen ,mikor megszáradt fehér csokival díszítem.

FONDANT
Ép zománcú 2 literes lábasba teszünk 1 kg cukrot,rálocsolunk 3 dl vizet,és főni tesszük.Amíg teljesen felolvad és felforr,sokszor megkavarjuk,s állandóan ellenőrizzük,mert ha hirtelen felhabzik,könnyen kifut.Amikor felforr,a lángot mérsékeljük,és gyöngyözve forraljuk.A tetejére gyűlő szürke habot leszedjük,az edény falát a habtól vizes ruhával letöröljük.Kb fél órai forrás után hólyagpróbát veszünk:egy drótdarabkát mutatóujjunkra csavarunk,hogy hurok képződjön a végén.A hurkot a szirupba mártjuk,és a cukorhártyára,amely bevonja,ráfújunk.Ha jó nagy buborék röppen el a drótkarikáról,a szirup kész.
Kitöltjük egy hideg vízzel kiöblített mély tálba,amelybe egy szűk kanál ecetet töltöttünk.Kb 10 percig hűlni hagyjuk a szirupot,aztán tiszta fakanállal addig keverjük,amíg kifehéredik és megkeményedik.
Aztán mikor használni akarjuk,állandóan keverve langyosra melegítjük,ha nagyon sűrű,kevés vizet keverhetünk bele.Ha színezni akarjuk ételfestékkel tetszés szerinti színűre festhetjük.Én nessz kávéval színeztem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók