Hozzávalók:
60 dkg liszt
18 dkg vaj
2,5 dkg élesztő
3 dl tej
4 evőkanál cukor
1 citrom reszelt héja
Pici só, (6g)
1 egész tojás 2-nek a sárgája.
Töltelék:1,5 kg alma, fahéj, zsemlemorzsa vagy búzadara, baracklekvár.
Az élesztőt kevés langyos cukros tejben felfuttatjuk.
A vajat a lisztel, elsúroljuk, majd az élesztő hozzáadásával és a többi
hozzávalóval jól kidolgozzuk.
Lisztezett deszkára borítjuk, a tésztát két részre osztjuk. Az egyik részt
vékonyra kinyújtva zsírozott lisztezett tepsibe tesszük. Meghintjük
zsemlemorzsával, rárakjuk a lereszelt, levétől jól kinyomkodott almát, meghintjük
cukros fahéjjal és gyengén megkenjük baracklekvárral.
A tészta másik felét is kinyújtjuk, vékony csíkokat vágunk belőle és
berácsozzuk a pitét, majd a levágott szélekből virágokat vágunk és rárakjuk a
pite szélére.
A közepére rózsát, leveleket formázunk, felvert tojással lekenjük, sütés előtt
fél órát hagyjuk kelni, és előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése