2014. február 9., vasárnap

Kelt almás pite





Hozzávalók:


60 dkg liszt
18 dkg vaj
2,5 dkg élesztő
3 dl tej
4 evőkanál cukor
1 citrom reszelt héja

Pici só, (6g)
1 egész tojás 2-nek a sárgája.

Töltelék:1,5 kg alma, fahéj, zsemlemorzsa vagy búzadara, baracklekvár.

Az élesztőt kevés langyos cukros tejben felfuttatjuk.
A vajat a lisztel, elsúroljuk, majd az élesztő hozzáadásával és a többi hozzávalóval jól kidolgozzuk.

Lisztezett deszkára borítjuk, a tésztát két részre osztjuk. Az egyik részt vékonyra kinyújtva zsírozott lisztezett tepsibe tesszük. Meghintjük zsemlemorzsával, rárakjuk a lereszelt, levétől jól kinyomkodott almát, meghintjük cukros fahéjjal és gyengén megkenjük baracklekvárral.

A tészta másik felét is kinyújtjuk, vékony csíkokat vágunk belőle és berácsozzuk a pitét, majd a levágott szélekből virágokat vágunk és rárakjuk a pite szélére.
A közepére rózsát, leveleket formázunk, felvert tojással lekenjük, sütés előtt fél órát hagyjuk kelni, és előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük.

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók