2014. február 13., csütörtök

Hájas tészta 1


 Hozzávalók a tésztához:


70 dkg liszt
2 tojás sárgája
1 citrom leve
késhegynyi timsó (el is maradhat) én tettem szebb, levelesebb lesz a tészta
langyos sós víz.

Külön:70 dkg háj,30 dkg liszt, 3 evőkanál ecet
A ledarált hájat a lisztel, és ecettel jól összegyúrjuk, majd 9 részre osztjuk.

A tészta hozzávalóit összerakjuk, sós vízben feloldjuk a timsót, és a tésztát annyi sós vízzel összegyúrjuk, hogy könnyen nyújtható legyen. Hólyagosra kidolgozzuk, amíg már nem ragad sem a deszkához sem a kézhez. Akkor három részre osztjuk. Egy részt félórai pihentetés után gyenge lisztezéssel téglalap alakúra kinyújtjuk. Elkenünk rajta egy hájgombócot, összehajtogatjuk, úgyhogy, fentről le, lentről fel, balról jobbra, jobbról balra. A hajtogatást jegyezzük meg, hogy a továbbiakban is tudjuk így hajtogatni, (Elég egy fogpiszkálót beszúrni) Az összehajtogatott tésztát enyhén megszórjuk, lisztel, fóliába csomagoljuk és hideg helyen fél órát pihentetjük.

Ezt a műveletet félóránként megismételjük, minden alkalommal egy gombócot kenve a tésztára.

Végül az utolsó pihentetés után fél cm vastagra kinyújtjuk, megforrósított késsel négyzetekre vágjuk.

Mindenik négyzet közepére kis kemény lekvárt vagy rahátot teszünk, majd összehajtjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, kicsit távol egymástól, hogy legyen hely a növekedésnek.

200 fokra előmelegített sütőben szép világosra megsütjük.

Miután kihűltek, vaníliás porcukorral beszitáljuk.

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók