70 dkg liszt
2 tojás sárgája
1 citrom leve
késhegynyi timsó (el is maradhat) én tettem szebb, levelesebb lesz a tészta
langyos sós víz.
Külön:70 dkg háj,30 dkg liszt, 3 evőkanál ecet
A ledarált hájat a lisztel, és ecettel jól összegyúrjuk, majd 9 részre osztjuk.
A tészta hozzávalóit összerakjuk, sós vízben feloldjuk a timsót, és a tésztát
annyi sós vízzel összegyúrjuk, hogy könnyen nyújtható legyen. Hólyagosra
kidolgozzuk, amíg már nem ragad sem a deszkához sem a kézhez. Akkor három
részre osztjuk. Egy részt félórai pihentetés után gyenge lisztezéssel téglalap
alakúra kinyújtjuk. Elkenünk rajta egy hájgombócot, összehajtogatjuk, úgyhogy,
fentről le, lentről fel, balról jobbra, jobbról balra. A hajtogatást jegyezzük
meg, hogy a továbbiakban is tudjuk így hajtogatni, (Elég egy fogpiszkálót
beszúrni) Az összehajtogatott tésztát enyhén megszórjuk, lisztel, fóliába
csomagoljuk és hideg helyen fél órát pihentetjük.
Ezt a
műveletet félóránként megismételjük, minden alkalommal egy gombócot kenve a
tésztára.
Végül az
utolsó pihentetés után fél cm vastagra kinyújtjuk, megforrósított késsel
négyzetekre vágjuk.
Mindenik
négyzet közepére kis kemény lekvárt vagy rahátot teszünk, majd összehajtjuk.
Sütőpapírral
bélelt tepsibe rakjuk, kicsit távol egymástól, hogy legyen hely a növekedésnek.
200 fokra
előmelegített sütőben szép világosra megsütjük.
Miután
kihűltek, vaníliás porcukorral beszitáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése