2014. február 14., péntek
Virslis virág kalács
Hozzávalók:
1 kg liszt
5 dkg élesztő
3 evő kanál cukor
1/2 liter langyos tej
10 dkg vaj
2 tojás
1 kávéskanál só
1 citrom reszelt héja.
A lisztet mély tálba tesszük, közepébe kis mélyedésbe belemorzsoljuk az élesztőt, erre kis cukrot szórunk, leöntjük egy vizespohár langyos tejjel és kelni hagyjuk. Ha az élesztő megkelt, hozzátesszük a többi anyagot a zsiradék kivételével.
Hólyagosra kidolgozzuk, majd belevegyítjük a langyos zsiradékot. Letakarva kétszeresére kelesztjük, lisztezett deszkára borítjuk,majd jól megdolgozzuk.
A tésztából levágok egy akkora darabocskát amekkora kalácsot szeretnék készíteni,gombóccá formázom,kerekre kinyújtom,a közepén megjelölöm egy pohárral majd bevagdosom a pohárig.
A tésztából elveszek egy darabocskát,lisztezett deszkán kinyújtom,két, egy nagyobb és egy kisebb virágkiszúróval annyi darabot szúrok ki ahány szirmot vágtam,virslit vágok 2 cm-es darabkákra,ráteszem a kiszúrt tésztára és együtt belenyomom a sziromba,így folytatom amíg mindeniket megcsinálom.A kisebb virágokat a pohárral megjelölt szélre rakom,majd lekenem felvert tojással,meghintem szezám maggal a kisebb virágokat köménymaggal,előmelegített sütőben 180 fokon megsütöm.
A megmaradt tésztából lekváros kifliket és zsemlét sütöttem.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése