1 kg liszt
4 tojássárgája
6 evőkanál porcukor
3 dkg élesztő
Só 10 g,
Fél l
tej
60 g olvasztott vaj
1 citrom reszelt héja.
Olaj a sütéshez
Sütőfák, amire rácsavarjuk a tésztát.
Az élesztőt 1 kanál porcukorral és kevés langyos tejjel felfuttatjuk.
60 g olvasztott vaj
1 citrom reszelt héja.
Olaj a sütéshez
Sütőfák, amire rácsavarjuk a tésztát.
Az élesztőt 1 kanál porcukorral és kevés langyos tejjel felfuttatjuk.
Hozzáadjuk
az előzőleg meleg helyen tartott liszthez, a többi hozzávalóval jól
kidolgozzuk, míg hólyagozni kezd. A tetejét bekenjük olajjal és meleg
helyen kelni hagyjuk.
Amikor megkelt, kisujjnyi vastagságúra sodorjuk. Az első rend sütésnél a sütőfákat beleforgatjuk forró olajba, hogy ne ragadjon rá a tészta. Rácsavarjuk a fákra, és nem túl forró olajban, folyamatosan forgatva, szép rózsaszínűre sütjük.
Kihűlés után vaníliás porcukorba forgatjuk.
Ha nincsen ehhez sütőformánk, lehet seprűnyélből vágni, és lábosban bő olajban kisütni, akkor úgy sütjük mint a fánkot, egyszer egyik felét, majd átfordítjuk a másik felére.
Ha kisebbekre sütjük ünnepélyesebbé tehetjük ha megtöltjük tejszínhabbal.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése