2020. december 26., szombat

Keresztelőre


 



Diós piskóta, diókrémmel töltve, fondant bevonat.

Recept a linkre kattintva

Diós piskóta

Diókrém 

Ehhez a tortához fele mennyiségű krémet készítettem, mint a diókrémnél leírtaknál

4,5 dl tej

9 dkg liszt

25 dkg porcukor

25 dkg darált dió (pörkölve)

25 dkg vaj

2 vaníliás cukor

1/2 dl rum

A lisztet a tejjel csomómentesre elkeverjük, sűrűre főzzük, hűlni tesszük.

A vajat a cukrokkal kihabosítjuk, hozzáadjuk a darált diót és a főzött krémmel kikeverjük, végül hozzákeverjük a rumot.


Karácsonyi vegyes sütemények


 

2020. december 25., péntek

Krémes linzer



Hozzávalók:

30 dkg liszt

20 dkg margarin

10 dkg porcukor

1 vaníliás cukor

1 sütőpor

1 tojássárgája

Reszelt citromhéj


Krémhez

1 csokoládés pudingpor

3 dl tej

20 dkg vaj

15 dkg porcukor

Rum

A margarint elmorzsoljuk a liszttel, hozzátesszük a sütőport, porcukrot, vaníliás cukrot, citromhéjat, tojássárgát. Ha szükség tejföllel lazítjuk. Fóliába csomagoljuk és legalább egy órára hűtőbe tesszük.

 Miután kivettük a hűtőből, enyhén lisztes felületen átgyúrjuk majd 3 mm vastagságúra kinyújtjuk, tetszőleges szaggatóval kivágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, majd 180 fokra előmelegített  sütőben 7-8 perc alatt szép világosra sütjük.

A krémhez a tejben a pudingport megfőzzük, hűlni tesszük. A vajat a cukorral kihabosítjuk, hozzákeverjük a kihűlt pudingot, kevés rummal ízesítjük.

A kihűlt tésztákat a krémmel összeragasztjuk, fehér vagy barna csokival bevonjuk.

2020. november 29., vasárnap

Advent



Advent első gyertyalángja


Advent első gyertyalángja legyen ma a béke,

Apró gyermekszívek szépreményű éke.

Ráncos, fázós kézfejeknek forró meleg kályha,

szomorú arcocskáknak pihe-puha párna.


Advent első gyertyalángja, legyen ma a mosoly,

ott is ahol szívfájdító nyomorúság honol,

hisz az Adventi gyertyákban fellobbanó láng,

koldusra és királyra is mennyei fényt ád.


Kun Magdolna




2020. november 27., péntek

Almával és virslivel töltött bukta

 



Hozzávalók:

50 dkg liszt

3 evőkanál cukor

3 dl tej

2 dkg élesztő

1 egész tojás, 1 sárgája

5 dkg  vaj

4 g só


Töltelék:

Alma, virsli, szendvics sajt

1 tojás a lekenéshez, vaníliás porcukor a beszitáláshoz


Elkészítés:

Egyszer a tölteléket készítjük el, hogy tudjon kihűlni amíg a tésztával dolgozunk.

A megtisztított almát lereszeljük, puhára pároljuk, fahéjjal ízesítjük, ha nem elég édes az alma cukrot teszünk hozzá.

A lisztet tálba szitáljuk, közepébe kis mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, és 1 dl langyos tejben feloldunk 1 evőkanál cukrot és az élesztőre öntjük. Hagyjuk felfutni, majd a többi hozzávalóval összedolgozzuk amíg a kéztől és az edény falától is elválik. Letakarva szoba-hőmérsékleten duplájára kelesztjük.

Amikor megkelt a tészta, enyhén lisztezett munkalapon átgyúrjuk, téglalap alakúra kinyújtjuk, majd csíkokat vágunk belőle. A csíkokat a képen látható módon bevágjuk, majd a nem bevágott részre tesszük a tölteléket és felcsavarjuk.

Ha virslivel is töltjük a virsliket kettőbe vágjuk, szendvics sajtba tekerjük így helyezzük a tésztára, majd felcsavarjuk.


Tepsibe rakjuk, lekenjük felvert tojással.


15- 20 percig hagyjuk kelni, majd 180 fokos sütőben szép aranybarnára megsütjük.

 


2020. november 23., hétfő

Fahéjas- diós rügyek


 

Hozzávalók a tésztához:

15 ml tej

70 ml kefir

3 evőkanál cukor

20 g élesztő

1 tojás

50 ml olaj

1 teáskanál só

550 g liszt

Töltelékhez: cukros fahéj, darabosra vágott dióbél 100 g

1 tojás a lekenéshez

Olvasztott vaj a tészta lekenéséhez.

Az élesztőt egy kis tálba morzsoljuk, leöntjük cukros langyos tejjel, összekeverjük és letakarva hagyjuk felfutni.

Amikor az élesztő felfutott, hozzátesszük a langyosra melegített kefirt, a többi hozzávalóval összekeverjük majd hozzátesszük a lisztet és  jól összedolgozzuk. Letakarva duplájára kelesztjük.


Amikor a tészta megkelt, lisztezett deszkán finoman átgyúrjuk, majd egy vékony téglalapot nyújtunk belőle. Én 60 x 48 cm-re nyújtottam.

A kinyújtott tésztát megkenjük olvasztott vajjal, megszórjuk cukros fahéjjal, majd rászórjuk a darabosra vagdalt diót. A tésztát gondolatban négy részre osztjuk, az egyik részt ráhajtjuk a tésztára, tetejét megkenjük olvasztott vajjal, ismét hajtunk egyet rajta, most a feléig, megkenjük olvasztott vajjal, így folytatjuk de az utolsó hajtást nem kell megkenni.


Szépen eligazítjuk, majd kilenc részre vágjuk. Mindenik darabot ketté szelünk, az egyik végénél nem egészen vágjuk el. Majd megfogjuk az egyik ágát és kifelé négyszer megtekerjük, ugyanígy a másikat is, és a végén összecsípjük. A másik végét is kicsit összecsípjük.

Tepsire sorakoztatjuk,  lekenjük felvert tojással.


180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt szép aranysárgára megsütjük.


Vaníliás porcukorral beszitálva tálaljuk.


2020. november 15., vasárnap

Töltött, rongyos zsemle

 




Hozzávalók a tésztához:

2,5 dl tej

1,25 dl olaj

1 tojás + 1 a lekenéshez

1 kiskanál cukor

12,5 g élesztő

5 g só

liszt, kb. 50 dkg


Töltelékhez:

Lehet szalámi, sonka, főtt csülök épp ami maradék van a hűtőben.

Paprika, reszelt sajt

Elkészítés:

1 dl tejben feloldjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni.

A megmaradt tejet tálba töltjük, hozzátöltjük az olajat, 1 felvert tojást, sót jól elkeverjük és hozzágyúrunk annyi lisztet amennyit felvesz, hogy jó rugalmas tésztát kapjunk.

Meleg helyen kétszeresére kelesztjük.

Amíg kel a tészta ledaráljuk a tölteléknek valót, megvágjuk a paprikákat, lereszeljük a sajtot, összegyúrjuk és 12 gombócot formázunk belőle.

 Miután megkelt a tészta lisztezett deszkára tesszük, finoman átgyúrjuk és 12 egyforma darabokra vágjuk majd kis gombócokká formázzuk.


A gombócokat egyenként kör alakúra kinyújtjuk, ráteszünk egy gombócot a töltelékből 

Becsomagoljuk, úgyhogy öt füle legyen és jól összenyomjuk a tésztát


Majd mindenik fület ollóval kétszer bevágjuk és a bevágott részt jobbra hajtjuk.


Tepsibe sorakoztatjuk, lekenjük felvert tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben szép aranysárgára, 25 perc alatt megsütjük.



Mielőtt a gombócokat kinyújtjuk, kicsípünk egy akkora tésztát, hogy egy kis csillagot szúrjunk ki belőle, megszórjuk pirospaprikával és miután lekentük tojással ráragasztjuk.



Élesztős almás pite, ősziesen



Hozzávalók a tésztához:

50 dkg liszt
2 dl tej
2 dkg élesztő
3 evőkanál cukor
20 dkg vaj vagy 25 dkg rama
1 tojás + 1 a lekenéshez
4 g só

Töltelékhez:

1,5 kg alma ( tisztán mérve)
Ízlés szerint cukor
Fahéj, ízlés szerint
3-4 evőkanál búzadara

Elkészítés:
Először elkészítjük a tölteléket, hogy hűljön ki, amíg a tésztával dolgozunk.
A megmosott, megtisztított almát meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük és megdinszteljük. Ízlés szerint cukrozzuk, ha édes az alma, nem kell cukor, majd fahéjjal ízesítjük.

Az élesztőt 1 dl langyos cukros tejben felfuttatjuk.
Az átszitált liszttel, elmorzsoljuk a vajat, hozzátesszük a felvert tojást, tejben felolvasztott cukrot, végül az élesztőt.
A tejet fokozatosan adjuk hozzá, mert lehet nem fog kelleni mind. Jó alaposan kidolgozzuk, majd letakarva hagyjuk kelni, amíg láthatóan megemelkedik. Ha kreatívan akarjuk készíteni, nem kell keleszteni, mert amíg dolgozunk vele, megkel.
Ha nem, miután a tészta megemelkedett, kitesszük lisztezett munkalapra, finoman átgyúrjuk és két egyenlő részre osztjuk.
Ha kreatívan készítjük az egyik tészta nagyobb kell legyen, ugyanis nem kell a fele a díszítéshez.

Az egyik tésztát kinyújtjuk, 30 x 32- formába helyezzük, megszórjuk a búzadarával, lehet morzsa vagy darált keksz, ízlés dolga. Ráhalmozzuk a kihűlt almát, szépen elsimítjuk. Ha egyszerűen készítjük, befedjük a másik tésztalappal és legalább egy órát hagyjuk kelni. Miután megkelt, lekenjük felvert tojással, villával megszurkáljuk és 180 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütjük.

A másik változatban is kinyújtjuk a nagyobb tésztát, megszórjuk, jelen esetben búzadarával, ráhelyezzük egyenletesen az almát, tovább a képzeletünk szab határt.



Mikor kész van, lekenjük felvert tojással.



180 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütjük.


2020. november 3., kedd

Sonkával- sajttal töltött kalács

 




Hozzávalók

50 dkg liszt

2,5 dl tej

25 g élesztő

1 teáskanál cukor

1 tojás +1 a lekenéshez

3 evőkanál olaj

5 g só


Töltelék:

20 dkg főtt sonka

10 dkg bacon szalonna

20 dkg reszelt sajt

1-1 zöld és piros paprika

Elkészítés:

A lisztet tálba szitáljuk, közepébe kis mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, és leöntjük egy dl langyos cukros tejjel, elkeverjük, hogy egy kis liszt is kerüljön hozzá. Letakarva hagyjuk felfutni

Amikor az élesztő felfutott a többi hozzávalóval szép sima, kéztől elváló tésztát dagasztunk.

Letakarva kétszeresére kelesztjük. 

Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket.

A töltelékhez a sonkát és baconszalonnát ledaráljuk, a sajtot lereszeljük, a paprikákat felaprítjuk, majd az egészet összekeverjük.

Amikor a tészta megkelt lisztezett deszkán finoman átgyúrjuk és nyolc részre osztjuk, majd egyforma körökre nyújtjuk. A tészta közepére rakunk a töltelékből, a tészta szélét megkenjük felvert tojással. 

 Ráhelyezünk egy másik tésztalapot, széleit lenyomkodjuk, fondant mintázóval a széleit a képen látható módon behúzogatom, ha nincs, más eszközzel, ecsetnyéllel, akár új beggyel is csinálhatjuk. 



Közepére mákot szórtam.


Felvert tojással lekenjük majd fél órai pihentetés után, 180 fokon 25-30 perc alatt megsütjük.

 

2020. október 25., vasárnap

Diós-fahéjas kalács



 Hozzávalók a tésztához:

500 g liszt

2,5-3 dl tej

25 g élesztő

3 evőkanál cukor

1 citrom reszelt héja

2 tojássárgája

80 g olvasztott vaj

4 g só


Töltelékhez:

Darált dió, barack lekvár, fahéj, cukor

1 tojás a lekenéshez


Elkészítés:

Egy kis tálkába belemorzsoljuk az élesztőt, felöntjük 1 dl cukros langyos tejjel, hagyjuk felfutni.

A lisztet tálba szitáljuk hozzáöntjük a felfutott élesztőt majd a többi hozzávalóval a vaj kivételével összedagasztjuk. Hozzátesszük a langyosra felolvasztott vajat és szép sima, kéztől elváló tésztát dagasztunk. Szoba hőmérsékleten letakarva duplájára kelesztjük.

Amíg a tészta kel, ledaráljuk a diót, én nem mértem, úgy találomra tettem, és annyi barack lekvárt teszünk hozzá, hogy jó kenhető masszát kapjunk.

Amikor a tészta megkelt, kitesszük enyhén lisztezett munkalapra, kicsit felgyúrjuk és egy kisebb és egy nagyobb darabra vágjuk. 

A nagyobb darabot téglalap alakúra kinyújtjuk, megkenjük a diótöltelékkel és felcsavarjuk. Cérnával körülbelül 2 cm szeletekre vágjuk, és egy kerek forma szélére, kicsit egymásra, körberakjuk.

A másik tésztát is kinyújtjuk téglalap alakúra, megkenjük olvasztott vajjal és megszórjuk fahéjjal elkevert kristálycukorral, felcsavarjuk és beillesszük a diós mellé. Közepébe belerakjuk a megmaradt diós tekercseket. Felvert tojással lekenjük és rövid időre pihenni hagyjuk A sütőt 180 fokra bemelegítjük és 20-25 perc alatt szép aranybarnára megsütjük.

Miután kivettük a sütőből, még forrón lekenjük vaníliás cukros vízzel, hogy szép fényes legyen.

Sütés előtt




 

2020. október 14., szerda

2020. október 8., csütörtök

Almás ostorrétes és kakaós csigák


 

Hozzávalók a tésztához:

75 dkg liszt

2,5 dkg élesztő

4 dl tej

12 dkg olvasztott vaj

3 tojássárgája

6 evőkanál cukor

1 citrom lereszelt héja

5 g só


A kígyórétes töltelékhez:

1,5-2 kg reszelt alma

Ízlés szerint cukor, őrölt fahéj

Búzadara


A kakaós csigához:

100 g vaj

150 g cukor

1 vaníliás cukor

1 halmozott evőkanál átszitált kakaópor

1 tojás a lekenéshez

Elkészítés:

Az élesztőt belemorzsoljuk 1 dl langyos tejben, amiben elkevertünk 1 kanál cukrot, hagyjuk felfutni.

A lisztet egy nagyobb tálba átszitáljuk, beletesszük a többi hozzávalót, végül a felfutott élesztőt és szép sima, az edény falától és a kéztől elváló tésztává dagasztjuk. Konyharuhával letakarjuk és duplájára kelesztjük.

Amikor megkelt a tészta, lisztezett deszkára borítjuk, enyhén felgyúrjuk, és három részre osztjuk. Két részből kígyórétest egy részből kakaós csigát készítettem, mindenki kedvét kielégítve.

A kígyóréteshez a tésztát sütőpapíron, téglalap alakúra kinyújtjuk, gondolatban három részre osztjuk, meg is jelölhetjük. A középső részt megszórjuk búzadarával, vagy morzsával, rárakjuk a lereszelt levétől kicsavart almát, szép egyenlően eligazítjuk, megszórjuk bőven őrölt fahéjjal, és ha savanyú az alma cukorral is. A tészta két oldalát a töltelék mentén, ferdén kb. 2 cm csíkokra bevagdaljuk, majd a töltelék tetején keresztezzük, egyik oldalról a másikra.



Az egyiket így csináltam, a másikat mielőtt kereszteztem volna megsodortam és így folytattam, amíg a szálak el nem fogytak. Sütőpapírral együtt átemeltem a formára fél órai kelesztés után lekentem felvert tojással és 180 fokra előmelegített sütőben légkeveréssel, mert egyszerre sütöttem a csigákat is, szép arany barnára megsütöttem.



Amíg a kígyórétesek keltek elkészültek a csigák. A tésztát téglalap alakúra kinyújtjuk, a vajat a cukrokkal kihabosítjuk, végül hozzákeverjük a kakaót és a kinyújtott tésztára szép egyenlően rákenjük. Majd felcsavarjuk, a tészta széleit összecsípjük így nem fog elválni. Egyenlő darabokra felszeleteljük, én cérnával szoktam, hogy szebbek legyenek, tepsibe rakjuk egymástól távol, hogy ne ragadjanak össze. lekenjük tojással, rövid pihentetés után mehet a forró sütőbe. Porcukorral beszitálva tálaltam.

 


Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók