Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt
2,5 dl langyos tej
2 dkg élesztő
3 evőkanál cukor
1 vaníliás cukor
5 g só (kisebb teáskanál)
2 tojás sárgája
100 g vaj
Töltelékhez:
20 dkg darált mák, cukor ízlés szerint, fahéj, kevés forró
tej.
Lekvár
Az élesztőt kevés cukros langyos tejben felfuttatjuk. A többi
hozzávalót a vajon kívül tálba rakjuk, a felfutott élesztővel összedolgozzuk,
végül hozzátesszük a langyosra megolvasztott vajat és addig dagasztjuk, amíg
szép sima tésztát kapunk. Letakarva duplájára kelesztjük.
Amíg a tészta kel elkészítjük a tölteléket: a mákot a cukorral és fahéjjal
összekeverjük, annyi forró tejet öntünk hozzá, hogy jó kenhető legyen.
Amikor a tészta kétszeresére emelkedett, kitesszük enyhén
lisztezett munkalapra, 12 részre osztjuk, és kis gombócokká formáljuk.
Egyenként vesszük a gombócokat, mindeniket három részre vágjuk, kis köröket
nyújtunk, mindenik körre egy kis kanállal teszünk a töltelékből és egyenlően
elkenjük, majd félbe hajtjuk és azt is félbe hajtjuk. Hármat egymásra teszünk a
képen látható módon és feltekerjük, zsiradékkal kikent muffin formába rakjuk.
Felvert tojással lekenjük, hagyjuk még kelni a formában, amíg láthatóan
megemelkednek, aztán 180 fokra előmelegített sütőben szép arany barnára
megsütjük. Porcukorral beszitálva tálaljuk.
Én töltöttem barack lekvárral is, nem mindenki szereti a
mákosat de lehet tölteni bármilyen töltelékkel.