2023. december 10., vasárnap
2023. november 25., szombat
Lekváros-csokis linzer
Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg vaj
15 dkg porcukor
3 tojássárgája
2 vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
1 sütőpor
A vajat elmorzsoljuk, a lisztel, hozzátesszük a sütőport, porcukrot,
vaníliás cukrot, citromhéjat, tojás sárgákat majd annyi tejfölt gyúrunk hozzá,
hogy a tészta szépen összeálljon. Folpackba csomagoljuk és legalább egy órára
hűtőbe, tesszük.
Miután kivettük a hűtőből, enyhén lisztes felületen átgyúrjuk,
körülbelül 3 mm vastagságúra kinyújtjuk, tetszőleges
linzerszaggatóval kivágjuk, sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, majd 180
fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt szép világosra megsütjük.
Hagyjuk kihűlni, majd kb. felét olvasztott fehér csokoládéba mártjuk,
rácsra rakjuk, amíg a csoki megköt.
Ét csokit olvasztunk fel és becsíkozzuk a fehér csokis részt, miután
megkötött mindkét csoki, tetszőleges lekvárral összeragasztjuk. Légmentesen
záró dobozban sokáig eláll.
2023. november 7., kedd
Klasszikus mézes krémes
Hozzávalók a lapokhoz:
50 dkg liszt
15 dkg porcukor
3 evőkanál sertés zsír
4 evőkanál méz
1 tojás felverve
4 evőkanál tej
1 teáskanál szódabikarbóna
Só 4 g, vagy ¼ teáskanál
Krém:
8 dl tej
16 dkg gríz
2 vaníliás cukor
25 dkg vaj
20 dkg porcukor
Töltéshez: baracklekvár
Tetejére:
10 dkg tortabevonó
2 evőkanál olaj
Elkészítés:
A cukrot, mézet, zsírt, tejet és a felvert tojást tegyük
egy tálba és vízgőz fölött állandóan keverve, addig melegítsük, amíg összeolvad
az egész, nem kell forrónak lennie, csak amíg a zsír és a méz elolvad. Ezután a
lisztet, szódabikarbónát és a sót beleszitáljuk egy tálba, hozzátesszük a mézes
keveréket és szép sima tésztává gyúrjuk. Ha túl ragacsos a tészta, még lehet
lisztet hozzágyúrni.
Letakarva fél órát pihentetjük.
A tésztát négy egyenlő részre
vágjuk, és 25x35 cm-es lisztezett sütőpapíron kinyújtjuk. Sütőpapírral együtt tesszük
sütőlemezre és 180 fokra előmelegített sütőben 6-7 perc alatt megsütjük.
A krémhez a tejből és a búzadarából egy
csipet sóval sűrű tejbegrízt főzünk. Félretesszük és hagyjuk teljesen kihűlni.
A vajat a porcukorral habosra kikeverjük,
majd a kihűlt tejbegrízt több kis adagban hozzákeverjük.
Az összeállításhoz egy tésztalapot az
aljával felfelé egy tálcára tesszük és ráhalmozzuk a krém felét. Egy kenőkéssel
szép egyenletesen elkenjük rajta. Jöhet rá a következő tésztalap, szintén
fejjel lefelé, erre jön a lekvár, amit egyenletesen elkenünk, majd a következő
lap a krém másik fele majd az utolsó tésztalap. Fóliával fedjük be alaposan és
így tegyük a hűtőbe minimum 8 órára.
A csokoládét kisebb kockákra vágjuk, hozzátesszük
az olajat és vízgőz fölött megolvasztjuk. Teljesen simára keverjük és bevonjuk
a süteményt.
Nem fontos csokival bevonni, lehet
egyszerűen porcukorral beszitálni.
2023. október 13., péntek
2023. október 3., kedd
Szilvás lepény
Hozzávalók az édes morzsához:
150 g liszt
85 g vaj/margarin
75 g cukor
1 vaníliás cukor
Csipet só
Tészta hozzávalói:
400 g finomliszt
140 g vaj/margarin
75 g cukor
1 vaníliás cukor
1 tojás
Fél nagyobb citrom reszelt héja
4 g só
23 g friss élesztő
155 ml tej
Szilva kb. 1,5 kg szilva, kevés cukor, fahéj a megszóráshoz
Elkészítés:
Hamarabb az édes morzsát készítjük el. Az egész hozzávalót tálba tesszük, és jól eldolgozzuk, összegyúrva folpackba rakjuk és hűtőbe tesszük.
A tésztához a tejben feloldunk egy kevés cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni.
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a többi alapanyagot, végül az élesztőt jó alaposan kidagasztjuk, majd letakarva 45 percig pihentetjük.
Amíg a tészta pihen, megmossuk, kimagozzuk és bevagdaljuk a szilvákat, úgyhogy a szilva egyik oldalán lévő bemélyedésnél bevágjuk, hogy a magot is érintse, kivesszük a magot és mindkét oldalon nem egészen bevágjuk, hogy egybe maradjon a szilva.
A megkelt tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk és 33x40 cm-s sütőpapírral bélelt formába helyezzük, rárakjuk a szilvákat a belsejével fölfelé. Az első sort miután kiraktuk a második sort úgy rakjuk, hogy egy picit a szilvák vége ráérjen a felső sorra. Miután az egész szilvát fölhelyeztük, vékonyan megszórjuk kristálycukorral és őrölt fahéjjal, majd rászórjuk az édes morzsát. 20 perc pihentetés után, 180 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütjük.
2023. szeptember 14., csütörtök
2023. július 31., hétfő
2023. június 30., péntek
Diós-meggyes kosárkák
Hozzávalók a tésztához:
40 dkg liszt
10 dkg porcukor
4 tojássárgája
25 dkg vaj vagy margarin
2 vaníliás cukor
1 csomag sütőpor (10 g)
Töltelék:
40 dkg darált dió
30 dkg porcukor
4 tojásfehérje
Baracklekvár
Meggyszemek kb. 48 db, lehet befőtt is
Tetejére:
150 g étcsoki
2 evőkanál olaj
Fondant virágok
Elkészítés:
A lisztet, sütőport és a porcukrot összekeverjük. Hozzátesszük a tojások
sárgáját és a vajjal rugalmas állagú tésztává gyúrunk.
Fóliába csomagoljuk és egy órára hűtőbe tesszük.
A töltelékhez a darált diót elkeverjük a porcukorral.
A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és belekeverjük a diós keveréket.
A tésztát kivesszük a hűtőből, lisztezett munkalapon, kinyújtjuk 3-4 mm vastagságúra, majd 6 cm-s köröket vágunk ki, majd a formákat kibéleljük, (nem kell kikenni) a tésztát enyhén belenyomkodjuk, hogy legyen meg a kosárka formája. Az aljára teszünk egy kevés morzsát, rá egy teáskanál lekvárt, és egy szem meggyet. A tölteléket habzsákba szedjük, és a kosárkákat a tészta háromnegyedéig megtöltjük.
Ebből az adagból 48 db kosárka lesz.
2023. június 20., kedd
Süssünk szívvel-lélekkel
Mindannyiunkban megvan mindaz, amire szükségünk lehet egy álom valóra váltásához.
Kemény küzdelemmel, pár év lelkes munkájával végre
sikerült a blogon közzétett receptjeimet egy csokorba gyűjteni és könyv
formájában megjelentetni, aminek címe:
SÜSSÜNK SZÍVVEL-LÉLEKKEL, ami 415 oldalas és tartalmaz:
Édes sütemények
Kalácsok, élesztős kelt tészták
Kevert tészták
Kuglófok-koszorúk
Leveles tészták
Linzerek
Muffinok
Palacsinták
Piték
Püspökkenyerek
Sós sütemények
Mézeskalács
Torták-piskóták
2023. május 26., péntek
Ordás-meggyes kígyórétes
Hozzávalók a tésztához:
500 g finomliszt
25 g élesztő
200 ml tej
100 g vaj
2 evőkanál cukor
Fél kávéskanál só
1 tojás
1 citrom lereszelt héja
Ordás töltelékhez:
50 dkg orda
5 evő kanál búzadara
1 tojás
15 dkg cukor
2 vaníliás cukor
30 dkg meggy (lehet fagyasztott is)
A tésztához 100 ml langyos tejben, egy kávéskanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A többi hozzávalót dagasztótálba mérjük, hozzáöntjük a megkelt élesztőt és a maradék langyos tejjel rugalmas tésztát, dagasztunk. Meleg helyen lefedve duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát nyújtódeszkára borítjuk majd két egyforma
részre osztjuk. Lisztezés nélkül, egy-egy téglalapot nyújtunk (kb. 4-5 mm
vastagságúra) és fentről lefelé, késsel finoman megjelölve, 3 egyenlő részre
osztjuk. Mindkét oldalt a középső harmadig ferdén kb. 2 cm távolságra, kicsit
srégen bevagdossuk. A középső részt megszórjuk búzadarával, ráhalmozzuk a
töltelék felét és a tésztacsíkokat felváltva ráhajtogatjuk a töltelékre.
Óvatosan sütőpapírral bélelt tepsire, tesszük egymás között
egy kis részt hagyva.
Felvert tojással lekenjük, fél órát hagyjuk kelni, majd 180
fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük. Sütőtől függ, szép
aranybarna legyen a teteje.
2023. május 22., hétfő
Málnás muffin
Hozzávalók 12 db-hoz
150 g cukor
100 g vaj
2 db tojás
1 vaníliás cukor
200 g liszt
1 teáskanál sütőpor
120 g tej
Krémhez:
250 g mascarpone
100 g málna
50 g porcukor
Elkészítés:
A szobahőmérséklettű vajat kihabosítjuk a cukorral,
vaníliás cukorral. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, szép egyneművé dolgozzuk.
Több részletben hozzáadjuk a sütőporos lisztet és a
tejet, ha vastag a tészta még tehetünk hozzá tejet, csomómentes sűrű egynemű
tésztát kell, kapjunk.
A muffin formákba rakjuk a muffin papírokat. Mindenik formába teszünk, málnaszemeket majd ráadagoljuk a tésztát.
180 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük.
Kihűtjük.
Így is nagyon finom, vajas puha a málnától kissé savanykás.
A krémhez a málnát szitán áttörjük. Ha fagyasztott a
gyümölcs előbb fölengedjük.
A mascarponét kikeverjük a porcukorral és fokozatosan
belevegyítjük a málnavelőt ügyelve arra, hogy csak annyit használjunk föl,
amennyi nem hígítja túl a krémet.
Végül a málnakrémet csillagcsöves habzsákból a muffinok
tetejére nyomjuk.
Málnaszemekkel fondantból készült levélkékkel díszijük. Helyettesíthetjük
menta vagy citromfű levéllel.
2023. május 8., hétfő
Legyező kalácsok
Hozzávalók
50 dkg liszt
2 dkg élesztő
1 egész tojás és egy sárgája
1 kiskanál só (5gr)
3 evőkanál cukor
2,5 dl tej
Reszelt citromhéj vagy vanília
5 dkg olvasztott vaj
Az élesztőt kevés cukros langyos tejben
felfuttatjuk, miután felfutott a többi hozzávalóval összegyúrjuk, jól
kidagasztjuk, majd meleg helyen duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát, enyhén lisztezett deszkán finoman átgyúrjuk, és 6 egyenlő részre vágjuk, gombóccá formázzuk, majd egyenként körökre nyújtjuk.
Az így elkészített tésztákat egymás mellé rakjuk, a végeit összefogjuk, középen kettévágjuk, és egymás mellé illesztjük.
Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk
2023. március 21., kedd
Kevert tészta, őzgerincformában
Hozzávalók:
4 tojás
25 dkg cukor
1 vaníliás cukor
30 dkg liszt
1 sütőpor
2,5 dl tej
1 dl olaj
1 citrom reszelt héja
2 evőkanál kakaó
Elkészítés:
A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra.
2 őzgerincformát kikenünk zsiradékkal és belisztezzük.
A liszthez adjuk a sütőport és összekeverjük.
A négy egész tojást a cukrokkal habosra keverjük, lassanként
hozzácsepegtetjük az olajat.
Hozzátesszük a citrom reszelt héját, majd felváltva keverjük hozzá
a sütőporral elkevert lisztet és a tejet.
A tészta ¾ részét egyformán elosztva a két formába tesszük. A
megmaradt ¼ részbe belekeverjük az átszitált kakaót, ha vastagabbnak tűnik, a
massza egy kis tejet keverünk hozzá.
Habzsákba szedjük, hiányában egy nylon zacskóba szedjük, egyik
sarkából 4-5 mm-t levágunk és szép egyenlően mindenhova rányomjuk a sárga
tészta tetejére.
Egy villa nyelével belenyúlva a tésztába egyik formában hosszanti másik formában kereszti irányban, meghúzogatjuk.
180 fokra előmelegített sütőben, 30 perc alatt megsütjük.
Tűpróbával ellenőrizzük.