2023. november 25., szombat

Lekváros-csokis linzer

 




Hozzávalók:

 

50 dkg liszt

25 dkg vaj

15 dkg porcukor

3 tojássárgája

2 vaníliás cukor

1 citrom reszelt héja

1 sütőpor

 

A vajat elmorzsoljuk, a lisztel, hozzátesszük a sütőport, porcukrot, vaníliás cukrot, citromhéjat, tojás sárgákat majd annyi tejfölt gyúrunk hozzá, hogy a tészta szépen összeálljon. Folpackba csomagoljuk és legalább egy órára hűtőbe, tesszük.

Miután kivettük a hűtőből, enyhén lisztes felületen átgyúrjuk, körülbelül 3 mm vastagságúra kinyújtjuk, tetszőleges linzerszaggatóval kivágjuk, sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt szép világosra megsütjük.

Hagyjuk kihűlni, majd kb. felét olvasztott fehér csokoládéba mártjuk, rácsra rakjuk, amíg a csoki megköt.

Ét csokit olvasztunk fel és becsíkozzuk a fehér csokis részt, miután megkötött mindkét csoki, tetszőleges lekvárral összeragasztjuk. Légmentesen záró dobozban sokáig eláll.


2023. november 7., kedd

Klasszikus mézes krémes

 


Hozzávalók a lapokhoz:

50 dkg liszt

15 dkg porcukor

3 evőkanál sertés zsír

4 evőkanál méz

1 tojás felverve

4 evőkanál tej

1 teáskanál szódabikarbóna

Só 4 g, vagy ¼ teáskanál

 

Krém:

8 dl tej

16 dkg gríz

2 vaníliás cukor

25 dkg vaj

20 dkg porcukor

 

Töltéshez: baracklekvár

 

Tetejére:

10 dkg tortabevonó

2 evőkanál olaj

 

Elkészítés:

A cukrot, mézet, zsírt, tejet és a felvert tojást tegyük egy tálba és vízgőz fölött állandóan keverve, addig melegítsük, amíg összeolvad az egész, nem kell forrónak lennie, csak amíg a zsír és a méz elolvad. Ezután a lisztet, szódabikarbónát és a sót beleszitáljuk egy tálba, hozzátesszük a mézes keveréket és szép sima tésztává gyúrjuk. Ha túl ragacsos a tészta, még lehet lisztet hozzágyúrni.

Letakarva fél órát pihentetjük.

 

A tésztát négy egyenlő részre vágjuk, és 25x35 cm-es lisztezett sütőpapíron kinyújtjuk. Sütőpapírral együtt tesszük sütőlemezre és 180 fokra előmelegített sütőben 6-7 perc alatt megsütjük.

A krémhez a tejből és a búzadarából egy csipet sóval sűrű tejbegrízt főzünk. Félretesszük és hagyjuk teljesen kihűlni.

A vajat a porcukorral habosra kikeverjük, majd a kihűlt tejbegrízt több kis adagban hozzákeverjük.

Az összeállításhoz egy tésztalapot az aljával felfelé egy tálcára tesszük és ráhalmozzuk a krém felét. Egy kenőkéssel szép egyenletesen elkenjük rajta. Jöhet rá a következő tésztalap, szintén fejjel lefelé, erre jön a lekvár, amit egyenletesen elkenünk, majd a következő lap a krém másik fele majd az utolsó tésztalap. Fóliával fedjük be alaposan és így tegyük a hűtőbe minimum 8 órára.

A csokoládét kisebb kockákra vágjuk, hozzátesszük az olajat és vízgőz fölött megolvasztjuk. Teljesen simára keverjük és bevonjuk a süteményt.

Nem fontos csokival bevonni, lehet egyszerűen porcukorral beszitálni.

 


2023. október 3., kedd

Szilvás lepény

 


Hozzávalók az édes morzsához:

150 g liszt

85 g vaj/margarin

75 g cukor

1 vaníliás cukor

Csipet só


Tészta hozzávalói:

400 g finomliszt

140 g vaj/margarin

75 g cukor

1 vaníliás cukor

1 tojás

Fél nagyobb citrom reszelt héja

4 g só

23 g friss élesztő

155 ml tej


Szilva kb. 1,5 kg szilva, kevés cukor, fahéj a megszóráshoz


Elkészítés:

Hamarabb az édes morzsát készítjük el. Az egész hozzávalót tálba tesszük, és jól eldolgozzuk, összegyúrva folpackba rakjuk és hűtőbe tesszük.

A tésztához a tejben feloldunk egy kevés cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni.

A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a többi alapanyagot, végül az élesztőt jó alaposan kidagasztjuk, majd letakarva 45 percig pihentetjük.

Amíg a tészta pihen, megmossuk, kimagozzuk és bevagdaljuk a szilvákat, úgyhogy a szilva egyik oldalán lévő bemélyedésnél bevágjuk, hogy a magot is érintse, kivesszük a magot és mindkét oldalon nem egészen bevágjuk, hogy egybe maradjon a szilva.


A megkelt tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk és 33x40 cm-s sütőpapírral bélelt formába helyezzük, rárakjuk a szilvákat a belsejével fölfelé. Az első sort miután kiraktuk a második sort úgy rakjuk, hogy egy picit a szilvák vége ráérjen a felső sorra. Miután az egész szilvát fölhelyeztük, vékonyan megszórjuk kristálycukorral és őrölt fahéjjal, majd rászórjuk az édes morzsát. 20 perc pihentetés után, 180 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütjük.


Recept a Gábor a házi pék-től van, itt videón is bemutatja a készítését.


Én annyiban tértem el a recepttől, hogy az egész édes morzsát ráraktam, nagyon finom ízet adott neki



2023. június 30., péntek

Diós-meggyes kosárkák

 





Hozzávalók a tésztához:


40 dkg liszt

10 dkg porcukor

4 tojássárgája

25 dkg vaj vagy margarin

2 vaníliás cukor

1 csomag sütőpor (10 g)

 

Töltelék:

40 dkg darált dió

30 dkg porcukor

4 tojásfehérje

Baracklekvár

Meggyszemek kb. 48 db, lehet befőtt is


Tetejére:

150 g étcsoki

2 evőkanál olaj

Fondant virágok


Elkészítés:

A lisztet, sütőport és a porcukrot összekeverjük. Hozzátesszük a tojások sárgáját és a vajjal rugalmas állagú tésztává gyúrunk.

Fóliába csomagoljuk és egy órára hűtőbe tesszük.

A töltelékhez a darált diót elkeverjük a porcukorral. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és belekeverjük a diós keveréket.

A tésztát kivesszük a hűtőből, lisztezett munkalapon, kinyújtjuk 3-4 mm vastagságúra, majd 6 cm-s köröket vágunk ki, majd a formákat kibéleljük, (nem kell kikenni) a tésztát enyhén belenyomkodjuk, hogy legyen meg a kosárka formája. Az aljára teszünk egy kevés morzsát, rá egy teáskanál lekvárt, és egy szem meggyet. A tölteléket habzsákba szedjük, és a kosárkákat a tészta háromnegyedéig megtöltjük. 


170 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük. Miután kihűltek kiszedjük a formákból, és a gőz fölött megolvasztott, olajjal elkevert csokiba mártjuk. Mielőtt a csoki megkötne ráteszünk egy fondantból készült kis virágot, majd hideg helyre tesszük, hogy a csoki megdermedjen.

Ebből az adagból 48 db kosárka lesz.

 

2023. június 20., kedd

Süssünk szívvel-lélekkel

 


Mindannyiunkban megvan mindaz, amire szükségünk lehet egy álom valóra váltásához.

Kemény küzdelemmel, pár év lelkes munkájával végre sikerült a blogon közzétett receptjeimet egy csokorba gyűjteni és könyv formájában megjelentetni, aminek címe:

SÜSSÜNK SZÍVVEL-LÉLEKKEL, ami 415 oldalas és tartalmaz:

Édes sütemények

Kalácsok, élesztős kelt tészták

Kevert tészták

Kuglófok-koszorúk

Leveles tészták

Linzerek

Muffinok

Palacsinták

Piték

Püspökkenyerek

Sós sütemények

Mézeskalács

Torták-piskóták


2023. május 26., péntek

Ordás-meggyes kígyórétes

 


Hozzávalók a tésztához:


500 g finomliszt
25 g élesztő
200 ml tej
100 g vaj
2 evőkanál cukor
Fél kávéskanál só
1 tojás
1 citrom lereszelt héja

Ordás töltelékhez:

50 dkg orda

5 evő kanál búzadara

1 tojás

15 dkg cukor

2 vaníliás cukor

30 dkg meggy (lehet fagyasztott is)

 A töltelék hozzávalóit a meggy kivételével jól összekeverjük, mikor jól összeállt hozzáforgatjuk a meggyet is.

 

A tésztához 100 ml langyos tejben, egy kávéskanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A többi hozzávalót dagasztótálba mérjük, hozzáöntjük a megkelt élesztőt és a maradék langyos tejjel rugalmas tésztát, dagasztunk. Meleg helyen lefedve duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát nyújtódeszkára borítjuk majd két egyforma részre osztjuk. Lisztezés nélkül, egy-egy téglalapot nyújtunk (kb. 4-5 mm vastagságúra) és fentről lefelé, késsel finoman megjelölve, 3 egyenlő részre osztjuk. Mindkét oldalt a középső harmadig ferdén kb. 2 cm távolságra, kicsit srégen bevagdossuk. A középső részt megszórjuk búzadarával, ráhalmozzuk a töltelék felét és a tésztacsíkokat felváltva ráhajtogatjuk a töltelékre.



A másik tésztával is ugyanígy járunk el.

Óvatosan sütőpapírral bélelt tepsire, tesszük egymás között egy kis részt hagyva.

Felvert tojással lekenjük, fél órát hagyjuk kelni, majd 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük. Sütőtől függ, szép aranybarna legyen a teteje.

 


2023. május 22., hétfő

Elsőáldozásra

 



 Feketeerdő torta, fondant borítással..Készítése itt: Feketeerdő torta

Málnás muffin

 


Hozzávalók 12 db-hoz

150 g cukor

100 g vaj

2 db tojás

1 vaníliás cukor

200 g liszt

1 teáskanál sütőpor

120 g tej


Krémhez:

250 g mascarpone

100 g málna

50 g porcukor


Elkészítés:

A szobahőmérséklettű vajat kihabosítjuk a cukorral, vaníliás cukorral. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, szép egyneművé dolgozzuk.

Több részletben hozzáadjuk a sütőporos lisztet és a tejet, ha vastag a tészta még tehetünk hozzá tejet, csomómentes sűrű egynemű tésztát kell, kapjunk.

A muffin formákba rakjuk a muffin papírokat. Mindenik formába teszünk, málnaszemeket majd ráadagoljuk a tésztát.


 A tészta tetejére is teszünk málnát.



180 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük. Kihűtjük.


Így is nagyon finom, vajas puha a málnától kissé savanykás. 


A krémhez a málnát szitán áttörjük. Ha fagyasztott a gyümölcs előbb fölengedjük.

A mascarponét kikeverjük a porcukorral és fokozatosan belevegyítjük a málnavelőt ügyelve arra, hogy csak annyit használjunk föl, amennyi nem hígítja túl a krémet.

Végül a málnakrémet csillagcsöves habzsákból a muffinok tetejére nyomjuk.

Málnaszemekkel fondantból készült levélkékkel díszijük. Helyettesíthetjük menta vagy citromfű levéllel.


2023. május 8., hétfő

Legyező kalácsok

 


Hozzávalók

 

50 dkg liszt

2 dkg élesztő

1 egész tojás és egy sárgája

1 kiskanál só (5gr)

3 evőkanál cukor

2,5 dl tej

Reszelt citromhéj vagy vanília

5 dkg olvasztott vaj


Az élesztőt kevés cukros langyos tejben felfuttatjuk, miután felfutott a többi hozzávalóval összegyúrjuk, jól kidagasztjuk, majd meleg helyen duplájára kelesztjük.

 A megkelt tésztát, enyhén lisztezett deszkán finoman átgyúrjuk, és 6 egyenlő részre vágjuk, gombóccá formázzuk, majd egyenként körökre nyújtjuk.


Minden tésztát négy részre vágunk. A tészta nagyobbik felét középig ráhajtjuk majd a csücskét is a képen látható módon, és felállítjuk. 


Az így elkészített tésztákat egymás mellé rakjuk,  a végeit összefogjuk, középen kettévágjuk, és egymás mellé illesztjük.


Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk


Felvert tojással lekenjük, megszórjuk különböző magokkal, fahéjas kristálycukorral és 180 fokra előmelegített sütőben szép arany barnára megsütjük.


2023. március 21., kedd

Kevert tészta, őzgerincformában

 



Hozzávalók:


4 tojás

25 dkg cukor

1 vaníliás cukor

30 dkg liszt

1 sütőpor

2,5 dl tej

1 dl olaj

1 citrom reszelt héja

2 evőkanál kakaó


Elkészítés:

A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra.

2 őzgerincformát kikenünk zsiradékkal és belisztezzük.

A liszthez adjuk a sütőport és összekeverjük.

A négy egész tojást a cukrokkal habosra keverjük, lassanként hozzácsepegtetjük az olajat.

Hozzátesszük a citrom reszelt héját, majd felváltva keverjük hozzá a sütőporral elkevert lisztet és a tejet.

A tészta ¾ részét egyformán elosztva a két formába tesszük. A megmaradt ¼ részbe belekeverjük az átszitált kakaót, ha vastagabbnak tűnik, a massza egy kis tejet keverünk hozzá.

Habzsákba szedjük, hiányában egy nylon zacskóba szedjük, egyik sarkából 4-5 mm-t levágunk és szép egyenlően mindenhova rányomjuk a sárga tészta tetejére.

Egy villa nyelével belenyúlva a tésztába egyik formában hosszanti másik formában kereszti irányban,  meghúzogatjuk.

180 fokra előmelegített sütőben, 30 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.

 

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók