2015. november 30., hétfő
2015. november 24., kedd
Leopárd kalács
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
1 tasak (7g) szárított élesztő
4 evőkanál cukor
2 vaníliás cukor
1 egész tojás, 1 sárgája
1 citrom lereszelt héja
5 dkg olvasztott vaj
só (5g)
3 evőkanál kakaó, 1-2 evőkanál tej
1 tojás a lekenéshez.
A hozzávalókat tálba rakjuk, és szép sima tésztának
kidagasztjuk. Rögtön kitesszük nyújtódeszkára, és három részre osztjuk. Két
egyforma és egy kicsivel nagyobb gombócot formázunk.
A nagyobb tésztát letakarjuk, és kelni tesszük. A másik két
tésztába, az egyikbe belegyúrunk egy evő kanál kakaót, amit előzőleg tejjel elkevertünk, (ez lesz a világosabb színű) a
másik tésztába 2 evőkanál szintén kevés tejjel elkevert kakaót gyúrunk bele ( ez lesz a sötétebb színű).
Ezt a két gombócot is letakarjuk és kelni hagyjuk.
Amikor szépen felnőttek, nyújtódeszkára tesszük, és mindenik
tésztát hét egyforma részre vágjuk, amit kis gombócoknak formázunk.
A világosabb gombócot kissé kisodorjuk, a sötétebb gombócot,
olyan hosszúságúra nyújtjuk ki, amilyen hosszúra sodortuk a világos tésztát,
megkenjük tojásfehérjével és ráhelyezzük, majd összefogjuk. Végül egy
fehér gombócot nyújtunk ki, és teljesen betakarjuk a barna tésztákat. Így járunk
el, amíg az egész tésztánk elfogy.
Lekenjük felvert tojással, hagyjuk legalább fél órát a
tepsiben kelni, majd 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük, nekem 30 perc. Még forrón
cukros sziruppal lekenjük, hogy szép fényes legyen a teteje.
2015. november 20., péntek
Kedvenc kiflik, ordás és sajtos-kolbászos töltelékkel
Ordás töltelékkel
Sajtos- kolbászos töltelékkel
1 kg
liszt
5 dl
tej
1 dl
étolaj
Ebből az adagból nagyon sok kifli lesz, ha kisebb a család érdemes felezni a hozzávalókat.
Sajtos- kolbászos töltelékkel
Hozzávalók:
2 tasak 7 g-os szárított élesztő
1 kiskanál porcukor
Só, 10 g
1 tojás a lekenéshez
Ordás töltelékhez:
50 dkg orda
1 egész tojás
2 vaníliás cukor
Cukor, ízlés szerint
Mazsola
A mazsolán kívül a hozzávalókat összekeverjük, végül
hozzáadjuk a mazsolát.
Kolbászos töltelékhez:
Vékony cérnakolbász
Sajt, piros paprika, ketchup
A tészta hozzávalóit nagyon jól kidagasztjuk, meleg helyen
kétszeresére kelesztjük.
A megkelt tésztát, enyhén lisztezett deszkán átgyúrjuk, tetszés
szerinti darabokra vágjuk, mindenik darabot kis gombóccá formáljuk, kinyújtjuk kistányér
nagyságú kerek formákra. Nyolc részre vágjuk, és mindenik háromszögre helyezünk
a töltelékből.
Én fele tésztát ordás töltelékkel a másik felét kolbászos tölelékkel töltöttem.
A képek alapján formázzuk a kifliket, tepsibe rakjuk,
lekenjük felvert tojással, hagyjuk legalább fél órát kelni a tepsiben, majd 180
fokra előmelegített sütőben, légkeveréssel megsütjük.
2015. november 15., vasárnap
Meggyes kalács
Hozzávalók a kalácstésztához:
60 dkg finomliszt
1 egész tojás, egy sárgája
6 dkg olvasztott vaj
4 evőkanál cukor
1 citrom reszelt héja
Kevés só (5 g )
Töltelékhez:
1 meggybefőtt
1 vaníliás puding
5 evőkanál cukor
A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk,
amibe belemorzsoljuk az élesztőt, felöntjük langyos, cukros tejjel és letakarva
állni hagyjuk, amíg felfut az élesztő.
A tészta hozzávalóit kidagasztjuk meleg helyen kétszeresére,
kelesztjük.
A töltelékhez a meggykompót levében, hozzáadva a cukrot,
megfőzzük a pudingot, még melegen belekeverjük a meggyszemeket és lehűtjük.
180 fokra előmelegített sütőben szép aranybarnára sütjük.
2015. november 13., péntek
Fantázia szelet
Hozzávalók a barna tésztához:
4 tojás
8 evőkanál cukor
4 evőkanál víz
2 evőkanál olaj
7 evőkanál liszt
1 evőkanál kakaó
Fehér tésztához:
6 tojásfehérje
8 evőkanál cukor
1 magozott meggy kompót
1 csésze liszt (200 ml)
Krém:
6 tojássárgája
6 evőkanál cukor
1 tasak vaníliás puding
2 tasak vaníliás cukor
Máz:
3 evőkanál olaj
A barna tésztához a tojások fehérjét egy csipet sóval,
cukorral, fokozatosan hozzáadva a vizet felverjük kemény habnak, sorra
hozzáadjuk a tojás sárgákat és vékony sugárban az olajat. Végül hozzákeverjük
az átszitált lisztet és kakaót.
180 fokra előmelegített sütőben, 26x36 cm-es tepsiben 20
perc alatt megsütjük. Tűpróba.
A fehér tésztához a tojásfehérjéket csipet sóval, cukorral
felverjük kemény habnak, hozzákeverjük az átszitált lisztet, darabosra vágott
dióbelet és végül a meggyszemeket. Ugyanakkora sütőpapírral bélelt tepsiben sütjük,
meg mint a barna tésztát.
A krémhez a tojás sárgákat elkeverjük a cukorral, vaníliás
cukorral, pudinggal és felengedjük hideg tejjel, majd folytonos keverés mellett
megfőzzük és kihűtjük.
A vajat kihabosítjuk, majd a pudingos krémhez keverjük.
Összeállítjuk: A barna tésztát tálcára tesszük, rárakjuk az
egész krémet, szépen elsimítjuk, rátesszük a fehér lapot és bevonjuk csoki mázzal.
Legalább három órát hűtőben tartjuk, vagy jól lehűtjük, hogy szépen
szeletelhető legyen.
Recept Innen
2015. november 4., szerda
Almás-fahéjas kalács
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
1 tasak szárított élesztő
3 evőkanál cukor
1 tojás
Mokkáskanál só (5g)
5 dkg olvasztott vaj
A tészták közötti lekenéshez, olvasztott vaj.
Megszóráshoz, cukrozott fahéj.
A tészta közepébe 3 alma szeletelve.
A tésztához a lisztet tálba szitáljuk, közepébe, kis
mélyedésbe beleszórjuk az élesztőt, kevés cukros langyos tejjel felöntjük.
Letakarva hagyjuk felfutni. Hozzárakjuk a többi hozzávalót az olvasztott vajon kívül,
és jól kidagasztjuk. Mikor szép sima a tészta, hozzádolgozzuk az olvasztott
vajat, letakarva kétszeresére kelesztjük.
Miután megkelt, enyhén lisztezett deszkára tesszük, és öt
részre vágjuk. Finom mozdulatokkal felgyúrjuk külön mindeniket, majd kör alakúra
kinyújtjuk, megkenünk három lapot olvasztott vajjal, megszórjuk fahéjas
cukorral, egymásra rakjuk és beborítjuk a negyedik lappal.
A képen, látható módon bevágjuk, átfordítjuk és a csücskét, alulról
felfele áthúzzuk.
A megmaradt tésztából egy keveset elveszünk, kinyújtjuk
hosszúkásra, megkenjük olvasztott vajjal, megszórjuk fahéjas cukorral és
felcsavarjuk, félretesszük.
A többi tésztát kinyújtjuk, behelyezzük a közepébe, lekenjük
olvasztott vajjal, megszórjuk fahéjas cukorral, a félretett tekercset a
közepébe helyezzük és körberakjuk szeletelt almával.
A tésztát felvert tojással lekenjük, 180 fokra előmelegített
sütőben 30 percig sütjük, kivesszük a sütőből, a tésztarészt letakarjuk
sütőpapírral és visszatesszük még 10 percre. Még forrón lekenjük cukros vízzel,
hogy szép fényt kapjon.
Ötlet a pinterestről, recept saját.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)