2012. augusztus 21., kedd
2012. augusztus 18., szombat
2012. augusztus 12., vasárnap
2012. augusztus 5., vasárnap
2012. augusztus 2., csütörtök
Mákkal és raháttal , töltött kalács
Hozzávalók a kakaós rahátos kalácshoz:
50 dkg finomliszt
2,5-3 dl tej
25 g élesztő
Csipetnyi só
1 egész tojás, 1 sárgája
2 evőkanál cukor
5 evőkanál langyos, olvasztott vaj
Citromhéj
1 vanília cukor
2 evőkanál kakaópor
Rahát
Felvert tojás a lekenéshez
Az élesztőt a cukorral, kis langyos tejjel felfuttatjuk.
A többi hozzávalókat
az olvasztott vaj kivételével tálba rakjuk,
hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, fakanállal vagy kézzel
hólyagosra verjük, végül
hozzádolgozzuk a langyos vajat.
Letakarva kelni tesszük, amíg térfogata kétszeresére nő.
Miután megkelt lisztezett deszkára tesszük, kicsit
felgyúrjuk, a tésztát kétfelé vesszük,
az egyik részbe beledolgozzuk az előzőleg tejjel elkevert
kakaót, majd mindkét tésztát egyforma
nagyságúra kinyújtjuk. Egymásra tesszük, három sorban
rárakjuk a rahátot és felcsavarjuk.
Zsírral kikent kalácssütő formába tesszük, felvert tojással
lekenjük és kelni hagyjuk.
Mikor jól megkelt, még egyszer lekenjük tojással és
megsütjük.
Tésztája ugyanaz, mint a kakaós-rahátos kalácsé
Töltelék:
250 g darált mák
200 g porcukor
Citromhéj,
fahéj
A darált mákot, porcukrot annyi forró vízzel öntjük le, hogy
jó kenhető masszát kapjunk.
Ne legyen sem kemény, sem lágy. Ízesítjük fahéjjal,
citromhéjjal, lehet mazsolát is tenni bele.
A megkelt tésztát deszkára téve kinyújtjuk, rákenjük a
tölteléket, felcsavarjuk, tovább úgy járunk el,
mint a kakaós kalácsnál.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)