2014. augusztus 31., vasárnap
2014. augusztus 21., csütörtök
Kalácsok az Új kenyér ünnepére
Augusztus 20-án az új kenyeret is megünnepeljük, vége az aratásnak, az első kenyerek is kisülnek,az új búzából őrölt lisztből.Ebből az alkalomból én kalácsokat sütöttem az új kenyér ünnepére, mákos és nutellás töltelékkel-
Aranybúza,mezők éke - Mentovics Éva
Aranykalász, aranybúza
kössed-kössed koszorúba!
Búzavirág legyen éke,
pipacs nyiljon közepébe!
Melengető napfény járta,
szél simított dús hajába,
megcsodálták erdők,rétek,
dísze volt a messzeségnek.
Megőrölve, megszitálva,
langyos vízzel teszik tálba,
megkelesztve, megdagasztva
pihen kicsit a damasztba.
Majd kemence szája várja,
hogy pírt süssön orcájára.
Aranybúza, mezők éke
vártunk már az új kenyérre!
2014. augusztus 3., vasárnap
Reggeli harmat
Forrás: http://www.mnamkyrecepty.sk/recipe/ranna-rosa/
Hozzávalók a tésztához:
20 dkg margarin vagy vaj
15 dkg cukor
3 db tojás
30 dkg finomliszt
3 evőkanál tej (én többet kellett tegyek, hogy jó kavart
tészta állagú legyen)
2 evőkanál kakaó
1 sütőpor
Kókuszlabdákhoz:
20 dkg tehéntúró
3 evőkanál cukor (én ötöt tettem)
1 tojássárgája
5-6 evőkanál kókuszliszt
Krém:
1 tojás
15 dkg cukor
3 evőkanál liszt
1 vaníliás cukor
A kókuszlabdákhoz keverjük össze a túrót, cukrot,
tojássárgáját, és a kókuszt. Formáljunk belőle diónyi gömböket, és amíg a
tészta elkészül, tegyük mélyhűtőbe.
A tésztához a margarint a cukorral keverjük habosra, sorra
adjuk hozzá a tojásokat, mindenikkel alaposan kikeverve, adjuk hozzá a tejfölt,
tejet, lisztet, és a sütőport.
A tészta felét öntsük kivajazott, lisztezett közepes méretű tepsibe
(32x22 cm).
A maradék tésztához adjuk hozzá a kakaót és öntsük a fehér
tésztára.
Süllyesszük bele a mélyhűtőből kivett golyókat. 180 fokra
előmelegített sütőben 40-45 percig süssük készre.
A krém hozzávalóit simára összedolgozzuk a tejjel majd krém sűrűségűre,
megfőzzük, rákenjük a tésztára, megszórjuk szitált kakaóporral, vagy csoki darabkákkal.
Kocka alakúra vágjuk fel.
Mivel málnaszezon van, mindenikre tettem egy málnaszemet és
citromfű levelet, hogy mutatósabb legyen.
Sütés előtt
Megjegyzés:
Finomabb lesz, ha a krém hozzávalóihoz, egy kis vajat kihabosítunk vagy tejszínhabot verünk fel és összekeverjük a krémmel.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)