2012. december 31., hétfő
2012. december 29., szombat
2012. december 25., kedd
2012. december 21., péntek
2012. december 15., szombat
Mákos csigás,fonott kalács
Hozzávalók:
50 dkg liszt
2 dkg élesztő
6 dkg cukor
3 dl langyos tej
1 tojás
1 tojássárgája
só ízlés szerint
só ízlés szerint
1 citrom reszelt héja
fél dl olaj.
Töltelék:
Töltelék:
10 dkg mák
10 dkg cukor
5 dkg darált keksz
fahéj,annyi langyos tej,hogy jó kenhető masszát kapjunk.
A tészta hozzávalóit jól kidagasztjuk,meleg helyen kétszeresére kelesztjük. Miután megkelt lisztezett deszkára borítjuk,két részre vesszük,az egyik részt téglalap alakúra kinyújtjuk,megkenjük a töltelékkel,felcsavarjuk mint a bejglit,ujjnyi vastagságú darabokra vágjuk.A másik tésztából kiveszünk egy annyit hogy,a közepébe egy kis gombócot,amibe kevés tölteléket teszünk,a többit vékonyra kisodorjuk,amekkora méretű tepsibe tesszük,két szálat összefonunk,a tepsi szélére tesszük,melléje egyenlően elosztjuk a feldarabolt csigákat,a megmaradt tésztát is összefonjuk a csigák mellé tesszük közepébe a gombócot ,felvert tojással lekenjük,180 fokos sütőben szép aranybarnára sütjük.
Sütőből kivéve,cukros vízzel lekenjük hogy,szép fényes legyen.
A tészta hozzávalóit jól kidagasztjuk,meleg helyen kétszeresére kelesztjük. Miután megkelt lisztezett deszkára borítjuk,két részre vesszük,az egyik részt téglalap alakúra kinyújtjuk,megkenjük a töltelékkel,felcsavarjuk mint a bejglit,ujjnyi vastagságú darabokra vágjuk.A másik tésztából kiveszünk egy annyit hogy,a közepébe egy kis gombócot,amibe kevés tölteléket teszünk,a többit vékonyra kisodorjuk,amekkora méretű tepsibe tesszük,két szálat összefonunk,a tepsi szélére tesszük,melléje egyenlően elosztjuk a feldarabolt csigákat,a megmaradt tésztát is összefonjuk a csigák mellé tesszük közepébe a gombócot ,felvert tojással lekenjük,180 fokos sütőben szép aranybarnára sütjük.
Sütőből kivéve,cukros vízzel lekenjük hogy,szép fényes legyen.
2012. december 13., csütörtök
2012. december 10., hétfő
Adventi kalács
Adventi kalács
Hozzávalók:
1 kg liszt
4 dkg élesztő
8 dkg cukor
1/2 liter langyos tej
10 dkg vaj
2 tojás,
1 kávéskanál só
1 citrom reszelt héja.
A tészta hozzávalóit jól kidagasztjuk,meleg helyen kétszeresére kelesztjük. Miután megkelt lisztezett deszkára borítjuk,két részre vesszük,az egyik részt kinyújtjuk,pizza vágó segítségével hosszú csíkokra vágjuk.
Három csíkot összefonunk,sütőpapírral bélelt tepsibe,szív alakot formálunk,aztán két csíkot,és újra két csíkot fonunk össze,a hármas fonás mellé tesszük,majd a megmaradt csíkokat különböző formákra tekerjük és a közepébe helyezzük.Felvert tojással lekenjük,kicsit pihentetjük,majd 180 fokon 20 perc alatt szép pirosra sütjük.Sütés után,cukros vízzel lekenjük,pár percre visszatesszük a sütőbe hogy megszáradjon.
A megmaradt tésztából csokis pereceket készítettem.
A tésztát hat egyenlő részre vágtam,kisodortam,perec formára alakítottam,kicsit hagytam kelni,majd 180 fokon 20 perc alatt megsütöttem.
Sütés után,150 gramm csokit gőz felett felolvasztottam,minden második fonatot ecset segítségével bekentem,majd vagdalt dióval megszórtam.Olvasztott fehér csokival csíkokat húztam a másik fonatra.
2012. december 8., szombat
2012. december 2., vasárnap
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)