Hozzávalók:
4 dkg élesztő
5-6 dl
tej
4 tojássárgája
10 dkg olvasztott vaj
Só (10g)
6 evőkanál cukor
1 citrom lereszelt héja
Töltelékhez:
1 meggybefőtt
1 vaníliás pudingpor
5 kanál cukor
Leghamarabb elkészítjük a tölteléket, hogy tudjon kihűlni,
amíg a tésztával dolgozunk.
A meggybefőtt levét leöntjük, a pudingport és a cukrot
megfőzzük a meggy lében, a meggyszemeket kettőbe vágjuk és a még forró pudinghoz,
keverjük majd hűlni, tesszük.
A lisztet mély tálba szitáljuk, közepébe kis mélyedést készítünk,
amibe belemorzsoljuk az élesztőt, cukros langyos tejjel felöntjük, és letakarva
hagyjuk felfutni.
Az olvasztott vajon kívül hozzárakjuk a többi hozzávalókat,
és jól kidagasztjuk, majd hozzáadjuk a vajat, és addig dagasztjuk, amíg szép
sima lesz a tészta, elválik a kéztől és az edényfalától is.
Letakarva duplájára kelesztjük.
Amikor a tészta felemelkedett, enyhén lisztes deszkán
átgyúrjuk, és két részre osztjuk.
Az egyik rész felét kerek formára kinyújtjuk, zsírozott
formába tesszük, rárakjuk a töltelék felét és a tészta másik feléből ízlés szerint,
díszítjük.
Felvert tojással lekenjük, 180 fokra előmelegített sütőben
szép aranybarnára megsütjük. Vanília cukrot és kristálycukrot vízben elolvasztunk,
és még forrón lekenjük a kalácsot vele, így szép fényes lesz.
Ugyanígy járunk el a másik tésztával is.
Sütés előtt