2015. szeptember 11., péntek

Meggyes, töltött kalács



                                                                     Sütés előtt
Hozzávalók:

1 kg finomliszt
4 dkg élesztő
5-6 dl tej
4 tojássárgája
10 dkg olvasztott vaj
Só (10g)
6 evőkanál cukor
1 citrom lereszelt héja

Töltelékhez:
1 meggybefőtt
1 vaníliás pudingpor
5 kanál cukor

Leghamarabb elkészítjük a tölteléket, hogy tudjon kihűlni, amíg a tésztával dolgozunk.
A meggybefőtt levét leöntjük, a pudingport és a cukrot megfőzzük a meggy lében, a meggyszemeket kettőbe vágjuk és a még forró pudinghoz, keverjük majd hűlni, tesszük.

A lisztet mély tálba szitáljuk, közepébe kis mélyedést készítünk, amibe belemorzsoljuk az élesztőt, cukros langyos tejjel felöntjük, és letakarva hagyjuk felfutni.
Az olvasztott vajon kívül hozzárakjuk a többi hozzávalókat, és jól kidagasztjuk, majd hozzáadjuk a vajat, és addig dagasztjuk, amíg szép sima lesz a tészta, elválik a kéztől és az edényfalától is.
Letakarva duplájára kelesztjük.
Amikor a tészta felemelkedett, enyhén lisztes deszkán átgyúrjuk, és két részre osztjuk.
Az egyik rész felét kerek formára kinyújtjuk, zsírozott formába tesszük, rárakjuk a töltelék felét és a tészta másik feléből ízlés szerint, díszítjük.
Felvert tojással lekenjük, 180 fokra előmelegített sütőben szép aranybarnára megsütjük. Vanília cukrot és kristálycukrot vízben elolvasztunk, és még forrón lekenjük a kalácsot vele, így szép fényes lesz.

Ugyanígy járunk el a másik tésztával is.


                                                                      Sütés előtt

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók