2013. június 11., kedd

Meggyes kalács





                   Ehhez a kalácshoz kétféle tésztára van szűkségünk, egy linzer és egy kelt tésztára.

Linzer tészta hozzávalói:
•200 g liszt
•125 g vaj
•40 g porcukor
•1 tojás
•2 g só
A lisztet, az apróra felkockázott vajat, a porcukrot, a sót és a tojást összedolgozzuk, aztán munkalapra szedve gyors mozdulatokkal átgyúrjuk. Cipót formálunk belőle, légmentesen lezárva hűtőszekrényben pihentetjük, amíg a többi tésztát elkészítjük.

Elkészítjük a tölteléket,hogy legyen ideje kihűlni.

Töltelék:
•1 meggykompót
•1 tasak vaníliás pudingpor
•6 evőkanál cukor

A pudingport a meggy lében a cukorral állandóan keverve sűrűre megfőzzük, majd hozzátesszük a félbe vágott meggy szemeket.

Kelt tésztához:
•50 dkg finomliszt
•1 tasak szárított élesztő (10g)
•4 dkg cukor
•2,5-3 dl langyos tej
•4 dkg vaj
•1 tojás
•5 g só
•1 citrom reszelt héja

A tészta hozzávalóit, jól kidagasztjuk, kétszeresére kelesztjük.
Miután megkelt lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd két részre vesszük.
Az egyik részből szív alakot nyújtunk, kizsírozott sütőlapra helyezzük, megkenjük a kihűlt töltelékkel, nem egészen a széléig.
A másik részt is kinyújtjuk, és rácsozóval átvágjuk, majd a töltelékre terítjük, a leeső széleket összegyúrjuk, kisodorjuk és a szív köré, tesszük, ollóval bevagdossuk és visszahajtjuk.

Lekenjük felvert tojással, majd rárakjuk az előre elkészített virágokat, leveleket, bőven van időnk elkészíteni, amíg a tészta kel).
180 fokos sütőben, szép aranybarnára sütjük.            
     Ötlet : Innen 
                                        

2013. június 6., csütörtök

Áfonya habos,mintás palacsinta

                                            

Hozzávalók:

50 dkg liszt
4 dkg tojás
5 dl tej
szükség szerint szódavíz
5 g só
1,5 dl étolaj
2 evőkanál kakaópor

Töltelék

2 dl tejszínhab
Áfonyalekvár

A fenti hozzávalókat csomómentesre kevertem és kb. fél órát állni, hagytam.
Egy kiöntő pohárkába tettem a kakaót, kevés tésztát öntöttem rá, jól eldolgoztam, még tettem hozzá egy kevés tésztát, majd kiolajozott forró palacsintasütőben,először a kakaós masszából csináltam mintát,mikor jól megszilárdult,öntöttem rá a világos tésztából,tovább nem használok olajat,mert benne van a tésztában,így sütöttem meg amíg a tészta el nem fogyott.

A töltelékhez, a tejszínt felvertem kemény habnak,áfonyalekvárral ízesítettem,amiben ép szemek is voltak,lehet bármilyen lekvárt használni,nekem éppen ez volt kéznél,majd betöltöttem a palacsintákat és felcsavartam.

2013. június 5., szerda

Puncsos mézes


                                          

Hozzávalók a tésztához:
•50 dkg liszt
•6 dkg vaj
•15 dkg porcukor
•2 tojás
•1 teáskanál szódabikarbóna
•4 evőkanál olvasztott méz
•1 dl tejföl

Krémhez:
•6 dl tej
•1 puncs puding
•1 vaníliás puding
•1-1 kanál liszt mindkét pudinghoz
•25 dkg vaj
•25 dkg porcukor
•2 kanál baracklekvár

Mázhoz
•2 tojás fehérje
•2 kanál rum
•4 kanál cukor

A tészta hozzávalóit összegyúrom, majd négy lapot sütök belőle.
A tejet a pudinggal felfőzöm, külön a vaníliásat és külön a puncsosat egy kevés rummal. A vajat a porcukorral habosra keverem, kettéosztom és belekeverem a pudingokat. Megkenem vele a lapokat. Az alsó lapra a puncsosat, a másodikra a lekvárt, a harmadikra pedig a vaníliás krémet kenem. A tetejére gőz felett felverem a tojás fehérjét cukorral és rummal, majd rákenem a tészta tetejére. Vékonyan olvasztott csokival megdíszítem.

2013. június 4., kedd

Diós rácsos sütemény

                                  


Hozzávalók a tésztához:
•50 dkg liszt
•25 dkg vaj
•15 dkg porcukor
•3 tojás sárga
•1 sütőpor
 2 vaníliás cukor
•Tejföl

Töltelékhez:
•25 dkg darált dió
•15 dkg porcukor
•1 citrom reszelt héja
•1 vaníliás cukor
•3 tojás fehérje
•Baracklekvár

A tészta hozzávalóit összegyúrom, annyi tejfölt teszek hozzá, hogy jó nyújtható tésztát kapjak. Legalább egy órát letakarva pihentetem, addig elkészítem a tölteléket.
A tojásfehérjét a cukorral, vaníliás cukorral felverem kemény habnak, hozzáteszem a darált diót és a citromhéjat.

A tésztát két részre osztom, egy 2/3 és egy 1/3 részre.
A tészta 2/3-át kinyújtom, és egy 26x36 cm-es sütőpapírral kibélelt tepsibe teszem, megkenem baracklekvárral (lehet más lekvár is) erre rákenem a diós habot, tetejét is megkenem nagyon vékonyan lekvárral, hogy szép színe legyen, ( az alsó képeken, nem kentem meg) a megmaradt 1/3 tésztával berácsozom. A rácsokat lekenem felvert tojással, 180 fokra előmelegített sütőben megsütöm,majd beszitálom porcukorral.




Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók