2012. május 27., vasárnap

Sajtos hajtovány

                           
Hozzávalók:
 
50 dkg liszt,3 dl langyos tej,2,5 dkg élesztő,5 evőkanál étolaj,1 csapott evőkanál cukor,2 kiskanál só.

Töltelék:

25 dkg kemény, reszelhető sajt, 5 dkg puha könnyen kenhető vaj.

Teteje:
Egy felvert tojással megkenve, darabos só rá, mák, vagy köménymag, szezámmag, napraforgómag, tökmag, reszelt sajt.

Elkészítés:
A lisztet egy mély tálba szitáljuk. Beleszórjuk a sót, beleöntjük az élesztős tejet, az olajat, és az egészből szép sima, az edény falától elváló, de puha tésztát gyúrunk.
A tésztát konyharuhával letakarjuk és minimum fél óra alatt duplájára, kelesztjük.

Amikor megkelt, két egyforma nagyságú cipóra osztjuk.
A cipókból egyenként kb. 2-3 mm vastag téglalapot nyújtunk. A kinyújtott tésztát nagyon vékonyan megkenjük vajjal és bőven megszórjuk reszelt sajttal.
Ezután a tésztát úgy, mint a rétest vagy bejglit, föltekerjük. Majd az így kapott tekercset éles késsel trapéz alakúra felvágjuk.

A darabkákat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk (egymástól 2 centi távolságra), megkenjük a tetejüket tojással, megszórjuk magvakkal vagy reszelt sajttal, és előmelegített 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük.

  
                                
 Tölteléket most így csináltam 1 kg liszthez:

       20 dkg margarin,
       1 teás kanál. só
       1 tojás
       
25 dkg reszelt sajt
       apróra vágott sonka, kecsap.
       
   A margarint, tojást, sajtot kikeverem, rákenem a kinyújtott tésztára, vékonyan megkenem kecsappal, rászórom a sonkát és szorosan feltekerem.
                                                                                                                                                                 

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók