2016. augusztus 20., szombat

Új kenyér ünnepére 2016



Hogy készül a kiscipó?

Mond el nékem nagyanyó,
Hogy készül a kiscipó?

Elvetették a búzát,
Nap cirógatta,
Eső öntözgette,
Szél fújdogálta,
jött egy csapat ember,
s, mind learatta.

Molnár megőrölte,
lisztté porította,
be is csomagolta,
a boltban eladta.

A lisztet megvettem,
meg is szitálgattam,
meg is kovászoltam,
megsóztam, vízeztem,
összekevergettem.

Most aztán
gyúrom,gyötröm, dagasztom,
nincsen semmi panaszom.
Megkelesztem, pihentetem,
Kemencébe beleteszem.

Sütögetem, nézegetem,
Idejében ki is veszem.
Keresztet is rajzolok
a fényes aljára,
így teszem a kisunokám
kicsi asztalára.

Orgoványi Anikó verse

Tésztája:

60 dkg bl 55-ös liszt
10 dkg teljes kiőrlésű liszt
3 dkg élesztő
1 kiskanál cukor
70 g só
3,5 dl lanygyos víz

A cukrot egy dl vízben feloldjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval alaposan kidagasztjuk. Duplájára kelesztjük, enyhén lisztezett deszkán átgyúrjuk és a videón látható módon formázzuk.Mikor készen vagyunk, enyhén liszttel beszitáljuk.200 fokos sütőben 35 perc alatt megsütjük.

Sütés előtt



Videó a készítéséről, annyiban eltértem, hogy a videón a szőlő mintát liszttel beszitáltam, ezen a képen tésztából csináltam meg a szőlőfürtöt.


 Ha nagyban szeretnéd látni a videót, katt. a jobb alsó sarkán a You Tube-ra.

2016. augusztus 15., hétfő

Lófej kalács






Tésztája az Egyszerű kelt tészta átszámitva ehhez a kalácshoz:

60 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
4 evőkanál cukor
1 egész tojás 1 sárgája
1 mokkáskanál só (6g)
60 g olvasztott vaj
1 citrom lereszelt héja

1 felvert tojás a lekenéshez.

Töltelék: 30 dkg darélt dió és annyi baracklekvár amennyit felvesz a dió, hogy jó kenhető legyen.

A tésztából kimaradt tojásfehérje felverve 3 evőkanál cukorral, hozzákeverve 100 g kókuszreszelék.

A tészta elkészítése a fenti linken, formázása a videón látható.


Ha nagyban szeretnéd látni a videót, a videó elinditása után, lépjél a jobb alsó sarkán a You Tube-ra.

2016. augusztus 14., vasárnap

Zserbó szelet




Receptje ugyanaz mint a korábban készült Zserbó szeletnek, annyi különbséggel, hogy a tésztát négy részre osztottam, tehát négy lapot nyújtottam  és a tölteléket három részre. Olvasztott csokival húztam be.





Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók