2021. szeptember 17., péntek
2021. szeptember 12., vasárnap
Mária királyné szelet
Hozzávalók:
Kakaós
piskótához:
6 tojás
20 dkg cukor
20 dkg liszt
3 evőkanál
kakaó
6 evőkanál
víz
3 evőkanál
olaj
1 tasak
sütőpor (10 g)
Csipet só
Diós
piskótához:
6
tojásfehérje
20 dkg cukor
15 dkg
durvára vágott dió
5 halmozott
evőkanál liszt
Csipet só
Krémhez:
6
tojássárgája
200 g cukor
2 tasak
vaníliás puding
6 dl tej
2 vaníliás
cukor
250 g vaj
Kakaós lap
locsolásához: 1 dl rum, 1 dl víz, 5 evőkanál cukor.
Tetejére:
100 g ét csoki, 3 evőkanál olaj valamit 50 g fehér csoki 1-2 evőkanál olaj
Elkészítése:
A kakaós
piskótához az átszitált lisztet, kakaót, sütőport szárazon összekeverjük.
Egy pohárba
beleöntjük a vizet, ráöntjük az olajat.
A tojásokat
szétválasztjuk: A tojás sárgákat a cukorral fehéredésig keverjük, lassanként
hozzáadagolva az olajos vizet, mindig csak keveset öntve hozzá, hogy felvegye a
tojás.
A
tojásfehérjéket csipet sóval felverjük, nem egész kemény habnak.
A tojássárgás masszához kanalanként
hozzákeverjük a lisztet, amit összekevertünk a kakaó és sütőporral, majd
kanalanként hozzáforgatjuk a tojásfehérje habot.
Sütőpapírral
bélelt 22*34- cm formába öntjük, szépen elsimítjuk és 180 fokra előmelegített
sütőbe 25-30 perc alatt megsütjük.
A diós
piskótához a tojásfehérjéket a cukorral, csipet sóval kemény habbá verjük, majd
kanalanként hozzáforgatjuk az átszitált lisztet és a darabosra vágott diót.(Még
finomabb, ha előtte a diót kicsit megpörköljük.)
A masszát
sütőpapírral bélelt ugyanakkora formába öntjük, mint a kakaós piskótát, és 180
fokon 20-25 perc alatt megsütjük.
A krémhez a
tojás sárgákat, cukrot, pudingokat, vaníliás cukrot hideg tejjel elkeverjük,
alacsony hőfokon folyamatosan keverjük, amíg a krém megvastagodik.
Fedjük le
fóliával és hűtsük ki.
A vajat
keverjük habosra, majd kanalanként keverjük hozzá a kihűlt pudinghoz.
Összeállítás:
A kakaós
lapot kettészeljük, az egyik felét tálcára tesszük, meglocsoljuk a rumos szirup
felével, rásimítjuk a krém felét, ráfektetjük a diós piskóta lapot, rákenjük a
maradék krémet, majd a tetejére fektetjük a maradék rumos sziruppal meglocsolt másik kakaós
piskóta lapot.
Az
összeállított sütemény tetejére néhány órára vágódeszkát és kis nehezéket
teszünk, hogy a rétegek szépen összeilleszkedjenek.
Mikor kihűlt
a süteményünk, gőz fölött a csokit és olajat összeolvasztjuk, majd a sütemény
tetejére simítjuk. Rögtön rácsíkozzuk az olvasztott fehér csokit és villával
meghúzogatjuk, hogy szép márványos legyen a teteje.