2015. május 19., kedd

Mintás piskótatekercs


Hozzávalók:

5 tojás
10 evőkanál cukor
10 evőkanál finomliszt
2 evőkanál kakaó

Krémhez:

1 vaníliás pudingpor
20 dkg vaj
15 dkg porcukor
3 dl tej

2 db lion, vagy kókuszos rolád


A piskótához a tojások fehérjét kemény habbá verjük, 2-3 részletben hozzákeverjük a cukrot, és a habot tovább verjük, míg fényes, kemény lesz. Ekkor egyenként óvatosan belekeverjük a tojás sárgákat és kanalanként a lisztet, vigyázva, hogy a hab ne törjön össze.
Egy 28 x 40 cm tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A tésztából kiveszünk egy keveset habzsákba, és a tepsibe össze-vissza vonalakat készítünk.


A megmaradt tésztát visszatesszük a többi masszához, hozzákeverünk két kanál átszitált kakaót, szépen eldolgozzuk és rásimítjuk a bemintázott világos piskótára.


Szépen elsimítjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. A sütésnél arra vigyázzunk, hogy a tészta ne száradjon nagyon ki, mert akkor nem lehet szépen felcsavarni.

2 kanál cukrot elkeverünk fél dl vízben, rummal ízesítjük és ecsettel rákenjük a megsült piskótalap barna felére.



A krémhez a tejben a pudingport megfőzzük, a vajat a porcukorral kihabosítjuk és a kihűlt pudinghoz, keverjük.
A krémet a kihűlt piskótára simítjuk, ráhelyezzük a félbevágott roládokat és felcsavarjuk.



Két órára hűtőbe tesszük, majd szeleteljük.

2015. május 13., szerda

Pizzás csiga


 Hozzávalók:

50 dkg finomliszt
2,5 dkg élesztő
3 evőkanál olaj
1 tojás
2,5 dl tej vagy víz
1,5 kiskanál só (6 g)
1 kiskanál cukor

Töltelék:
20 dkg sonka
10 dkg bacon szalonna
20 dkg reszelt sajt
Pizza szósz, ketchup-l helyettesíthető.

Az élesztőt kevés cukros langyos tejben felfuttatjuk, miután felfutott a többi hozzávalóval összegyúrjuk, meleg helyen duplájára kelesztjük.

Amíg a tészta kel elkészítjük a tölteléket: A sonkát és bacont húsdarálón ledaráljuk, a sajtot lereszeljük.

A megkelt tésztát, enyhén lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk, (én 70cm hosszú és 30 cm szélesre nyújtottam, hogy ne legyen vastag a tészta) megkenjük pizza szósszal, rárakjuk a darált sonkát, végül a reszelt sajt háromnegyedét.
Feltekerjük és egy éles késsel 2 ujjnyi szeletekre, vágjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, megszórjuk a megmaradt reszelt sajttal, egymástól kicsit távolabb, fél órát pihentetjük majd 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt szép pirosra, sütjük.




Az alsó képen a töltelék hozzávalóit nem daráltam, csak apró kis kockákra megvágtam, tovább ugyanúgy készül, mint a fenti receptnél.



2015. május 10., vasárnap

Ordás rácsos pite



Hozzávalók a tésztához:

50 dkg finomliszt
25 dkg vaj vagy margarin
12 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
1 csipet só
2 egész tojás
1 dl tejföl


Töltelékhez:

75 dkg orda
3 csomag vaníliás cukor
4 tojás
1 csomag, főzős vaníliás pudingpor
15 dkg cukor,(tehetjük ízlés szerint)
1 citrom reszelt héja
3 evőkanál búzadara
100 g mazsola

A tésztához valókat összedolgozzuk, két részre osztjuk. Egyik részt kinyújtjuk, sütőpapírral bélelt , 26x36 cm, tepsibe tesszük, megszórjuk búzadarával.

A töltelékhez az ordát villával jól megtörjük, hozzátesszük a többi hozzávalót a tojásfehérje kivételével, amit habbá verve forgatunk az ordás töltelékhez. Rárakjuk a tésztára, és szép egyenlően elsimítjuk.
A tészta másik felével berácsozzuk, lekenjük felvert tojással, 190 fokra előmelegített sütőben megsütjük, kb. 40 perc.
Kihűlve beszitáljuk porcukorral és szeleteljük.

Nagyon finom ez a pite receptje,lehet tölteni különböző gyümölcs töltelékekkel,akár túróval is.
Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók