Hozzávalók:
10 dkg vaj
vagy 8 dkg zsír
15 evőkanál
víz
15 dkg
finomliszt
5 db tojás
Töltelék:
Fél liter
tej
2 vaníliás
cukor
4 tojás
4 evőkanál
cukor
2 halmozott
evőkanál liszt
3 dl
tejszínhab (Creme patisserie)
Tetejére: 50
g ét csoki, 1 evőkanál étolaj, porcukor
A tészta
főzve készül. Egy lábasba beleöntjük a vizet, a vajat és felforraljuk. Amikor a vaj elolvadt, beleszórjuk a lisztet és állandóan kevergetve addig főzzük, amíg az edény
falától elválik és teljesen sima lesz. A tűzről levéve egyenként beledolgozzuk
a tojásokat, mindenikkel alaposan elkeverve. A masszát csillagcsöves habzsákba
szedjük, és sütőpapírral bélelt tepsire dió nagyságú gömböket nyomunk. 230
fokra előmelegített sütőben 5 percig sütjük, majd kicsit alacsonyabb
hőmérsékleten 10-15 perc alatt megsütjük. Sütés közben a sütőajtót nem szabad
kinyitni, mert összeesnek a fánkok.
Ha a fánkok szép aranyszínűek, elzárjuk a
sütőt és az ajtaját résnyire kitámasztva egy negyed órán át szárítjuk. A
teljesen kihűlt fánkok felső egyharmadát recés késsel levágjuk, ezek lesznek a
kalapok.
A vanília
krém így készül:
0,5 l tejből
félreteszünk egy borospohárnyit, a többit felforraljuk 2 tasak vaníliás
cukorral. Amíg felforr, 4 tojássárgáját kikeverünk 4 kanál cukorral,
hozzádolgozunk 2 púpozott evőkanál lisztet, feltöltjük a hideg tejjel. A
felforralt tejbe belekeverjük a tojásos keveréket, állandó keverés mellett
sűrűre főzzük. A krémet levesszük a tűzről és azon forrón belevegyítjük a
keményre felvert 4 tojásfehérjét. Miután a krém kihűlt csillagcsöves habzsákba
töltjük és a fánkok üregeibe nyomjuk.
A tejszínt
habbá verjük, ezt is habzsákba töltjük és a tojásos krémre halmozzuk. Rárakjuk
a tésztakalapokat, és becsíkozzuk, olvasztott csokival enyhén beszitáljuk
porcukorral.