2020. május 30., szombat

Áldott Pünkösdi ünnepeket





Szentlélek jöjj, úgy vár a lelkem Téged!
Gyújtsd fel szívem, oly sok, benne a vétek.
Cseréld fel erőddel erőtlenségem,
Jöjj és szentelj meg, csak ez a kérésem.

Szentlélek jöjj, úgy vár a lelkem téged!
Oly sokat szeretnék megvallani néked,
Hogy mindennap gúzsba köt ellenségem,
De szentelj meg mégis ez a kérésem.

Szentlélek, jöjj úgy vár a lelkem téged!
Segíts, hogy eszközöd lehessek néked.
Vezesse szent kezed minden lépésem,
Szentelj meg Uram….és nincs több kérésem.
Tamáska Gyula

2020. május 24., vasárnap

Képviselőfánk






Hozzávalók:

10 dkg vaj vagy 8 dkg zsír
15 evőkanál víz
15 dkg finomliszt
5 db tojás

Töltelék:

Fél liter tej
2 vaníliás cukor
4 tojás
4 evőkanál cukor
2 halmozott evőkanál liszt
3 dl tejszínhab (Creme patisserie)

Tetejére: 50 g ét csoki, 1 evőkanál étolaj, porcukor

A tészta főzve készül. Egy lábasba beleöntjük a vizet, a vajat és felforraljuk. Amikor a vaj elolvadt,  beleszórjuk a lisztet és állandóan kevergetve addig főzzük, amíg az edény falától elválik és teljesen sima lesz. A tűzről levéve egyenként beledolgozzuk a tojásokat, mindenikkel alaposan elkeverve. A masszát csillagcsöves habzsákba szedjük, és sütőpapírral bélelt tepsire dió nagyságú gömböket nyomunk. 230 fokra előmelegített sütőben 5 percig sütjük, majd kicsit alacsonyabb hőmérsékleten 10-15 perc alatt megsütjük. Sütés közben a sütőajtót nem szabad kinyitni, mert összeesnek a fánkok.
 Ha a fánkok szép aranyszínűek, elzárjuk a sütőt és az ajtaját résnyire kitámasztva egy negyed órán át szárítjuk. A teljesen kihűlt fánkok felső egyharmadát recés késsel levágjuk, ezek lesznek a kalapok.

A vanília krém így készül:

0,5 l tejből félreteszünk egy borospohárnyit, a többit felforraljuk 2 tasak vaníliás cukorral. Amíg felforr, 4 tojássárgáját kikeverünk 4 kanál cukorral, hozzádolgozunk 2 púpozott evőkanál lisztet, feltöltjük a hideg tejjel. A felforralt tejbe belekeverjük a tojásos keveréket, állandó keverés mellett sűrűre főzzük. A krémet levesszük a tűzről és azon forrón belevegyítjük a keményre felvert 4 tojásfehérjét. Miután a krém kihűlt csillagcsöves habzsákba töltjük és a fánkok üregeibe nyomjuk.
A tejszínt habbá verjük, ezt is habzsákba töltjük és a tojásos krémre halmozzuk. Rárakjuk a tésztakalapokat, és becsíkozzuk, olvasztott csokival enyhén beszitáljuk porcukorral.




2020. május 14., csütörtök

Fahéjas rudak, almás töltelékkel






Hozzávalók:

60 dkg finomliszt
3 dl tej
2 dkg élesztő
3 evőkanál cukor
1 vaníliás cukor
1 egész tojás 2 sárgája
6 g só
1 citrom reszelt héja
8 dkg olvasztott vaj

Töltelékhez 5 db nagyobb alma.

A rudak lekenéséhez: 8 – 10 dkg olvasztott vaj

Forgatáshoz: 10 evőkanál cukor, 2 csapott evőkanál fahéj

Az almákat lereszeljük és enyhén megdinszteljük, ízesítjük, fahéjjal majd kihűtjük.

Az élesztőt langyos tejben egy evőkanál cukorral felfuttatjuk.
Az átszitált lisztben elkeverjük a sót, citromhéjat, a megmaradt tejben felolvasztott cukrokat a felvert tojásokat hozzátesszük a felfutott élesztőt és dagasztani kezdjük. Kis adagokban hozzáadjuk a langyosra felolvasztott vajat és hólyagosra kidagasztjuk. Letakarva szoba-hőmérsékleten duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett munkalapra vesszük, majd 12 egyenlő részre osztjuk.


Gombócokká formázzuk, majd egyenként téglalap alakúra nyújtjuk. Az egyik oldalán a tészta 1/3 részéig 1 cm-ként pizza vágó segítségével bevágjuk. A tészta másik végére ráteszünk 1 halmozott evőkanál enyhén megdinsztelt almát, széleit ráhajtjuk az almára, hogy sülés közben ne foljon ki a leve.



Majd erről a végéről kezdve feltekerjük. 


Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk a hajtással lefelé és hagyjuk kelni, amíg a sütő 180 fokra felmelegedik.


 Majd 20 perc alatt szép arany barnára megsütjük.
Még forrón lekenjük olvasztott vajjal és fahéjjal elkevert cukorba forgatjuk.