2022. április 19., kedd

Mézes-mákos szelet

 




Hozzávalók a mézes lapokhoz:

30 dkg liszt

5 dkg vaj

10 dkg porcukor

1 evőkanál méz

1 tojás

1 kávéskanál szódabikarbóna

Kevés tej


Mákos tésztához:

4 tojás

4 evőkanál víz

23 dkg cukor

17 dkg liszt

10 dkg egész mák

Fél csomag sütőpor


Krém:

7,5 dl tej

5 evőkanál liszt

250 g vaj

250 g porcukor

2 vaníliás cukor


Mázhoz:

150 g tortabevonó csoki

3 evőkanál étolaj


Tetejére:

5 dkg dióbél


Elkészítés:

A mézes lapokhoz a mézet, tojást, vajat vízgőz fölött állandó keverés mellett összeolvasztjuk.

Vegyük le a gőzről és jó alaposan dolgozzuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet. Ha szükség tegyünk hozzá kevés tejet, hogy szép sima legyen a tészta. Két részre osztjuk és lisztezett sütőpapíron 26x36 cm lapot nyújtunk, 180 fokra előmelegített sütőben, tíz perc alatt megsütjük.

A mákos tésztához a tojás sárgákat a cukorral, kanalanként hozzáadva a vizet, fehéredésig keverjük. Hozzákeverjük a mákkal és sütőporral elkevert lisztet, végül a tojásfehérjéből vert kemény habot. 26x36 cm, tepsibe simítjuk, és 180 fokon megsütjük.

A krémhez fél liter tejet felforralunk, a maradék hideg tejjel simára keverjük a lisztet, beleengedjük a forró tejbe, és állandóan keverve sűrűre főzzük, majd hűlni tesszük.

Miután a pép kihűlt, a vajat habosra keverjük a porcukorral, majd kanalanként hozzádolgozzuk a pépet.

Összeállítjuk:

Az egyik mézes lapra rásimítjuk a krém felét, ráhelyezzük a mákos piskótát. A krém másik felét a mákos piskótára kenjük, majd rátesszük a másik mézes lapot.

A mázhoz a tortabevonót az olajjal felolvasztjuk, rásimítjuk a sütemény tetejére és megszórjuk apróra vágott dióval.

Másnap tetszés szerint szeleteljük.



2022. április 3., vasárnap

Napraforgó kalács

 



Hozzávalók a tésztához:

 

50 dkg liszt

2 dkg élesztő

1 egész tojás és egy sárgája

1 kiskanál só (5gr)

3 evőkanál cukor

2,5 -3 dl tej

Reszelt citromhéj vagy vanília

5 dkg olvasztott vaj

 

A tejet meglangyosítjuk, elkeverünk benne egy kiskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt.

Hagyjuk körülbelül tíz percig, amíg felfut. Akkor jó, ha megemelkedik, a teteje pedig habos lesz.

A lisztet átszitáljuk és összekeverjük a sóval. Hozzáadjuk a megkelt élesztőt, a tojást, cukrot, citromhéjat, olvasztott vajat.

Ezután géppel vagy kézzel megdagasztjuk. Akkor jó, ha csomómentes, elválik az edény falától és szép hólyagos.

 

Ezután a tészta tetejét enyhén meglisztezzük, kelesztő tálba tesszük, vagy konyharuhával letakarjuk. Szobahőmérsékletlen duplájára kelesztjük. Az ideális hőmérséklet 26-27 fok.

 

A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, finoman felgyúrjuk. Lemérjük, a tésztát majd darabokra vágjuk. Leírom nekem hogy jött ki, mert ez függ a hozzávalóktól.

Én vágtam

8 db - 88 g

2 db -70 g

2 db – 65 g

1 db- 60 g

A nyolc db, tésztát gombóccá formáljuk, és kerek formába rakjuk.

A két db. 70 g-os tésztából 20 cm-es köröket nyújtunk, az egyiket megkenjük olvasztott vajjal és rátesszük a másik lapot. Nyolc egyenlő részre vágjuk.

A 65 g-ossal is ugyanígy járunk el.

A nagyobb háromszögek szélesebb végét összecsípjük és a hegyes felével felül, ráhelyezzük a gombócra. Így rakjuk mindenik tésztával.



A kisebb háromszögeket is ugyanúgy a szélesebb felénél becsípjük, most a két gombóc közé tesszük. Mindenik tésztát középen hurkapálcikával kicsit megnyomunk.

A megmaradt gombócot középre beillesszük. Kicsit hagyjuk kelni majd, lekenjük felvert tojással különböző magokkal díszítjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt szép arany barnára megsütjük.



 



Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók