2014. április 27., vasárnap

Ordás-meggyes pite





Hozzávalók a tésztához:

60 dkg finomliszt
25 dkg vaj
2 egész tojás
1 csomag sütőpor
1 nagyobb citrom lereszelt héjának fele
10 dkg cukor
1 dl tejföl
1 halmozott evőkanál kakaó

Töltelékhez:

70 dkg orda
2 tojás sárgája
A fél citrom reszelt héja
15 dkg cukor
2 vaníliás cukor
2 evőkanál tejföl
2 tojás keményre felvert habja

1 meggybefőtt
Búzadara
1 tojás a lekenéshez
                                   
A tésztához a hozzávalókat simára összedolgozzuk, két részre vesszük, az egyik részhez hozzágyúrjuk a kakaót, pihentetjük, amíg elkészítjük a tölteléket.

A töltelékhez a tojások fehérjét felverjük kemény habnak, az ordát villával összetörjük, hozzátesszük a többi hozzávalókat, simára eldolgozzuk, végül beleforgatjuk a tojáshabot.

A kakaós tésztát kinyújtjuk, tepsibe tesszük 26x36 cm, meghintjük búzadarával, rásimítjuk a tölteléket, rárakjuk az előzőleg lecsepegtetett meggyszemeket, rátesszük a másik kinyújtott lapot, megkenjük felvert tojással, villával megszurkáljuk és 180 fokra előmelegített sütőben körülbelül 40 percet, sütjük.





2014. április 21., hétfő

Polgármester szelet



Recept:Innen egy kis módosítással.

Hozzávalók a sárga lapokhoz:

10 tojássárgája
30 dkg porcukor
15 evőkanál víz
35 dkg liszt
1/2 csomag sütőpor

A 10 tojássárgáját a porcukorral és kanalanként hozzáadva,a vízzel habosra keverjük,majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet.A masszát megfelezzük,(vagy egybe megsütve kettészeljük)és 180 fokra előmelegített sütőben,két lapot sütünk belőle, 30x40 cm-s sütőpapírral kibélelt tepsiben.

Fehér lap

10 tojásfehérje
30 dkg porcukor
10 dkg darabokra vágott csokoládé
10 dkg rahát vagy zselés cukorka
10 dkg darabkákra vágott dióbél
25 dkg liszt
1/2 csomag sütőpor

A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük,beleforgatjuk a csokit,rahátot,diót,végül a sütőporral elvegyített lisztet.Ugyanakkora méretű a tepsiben megsütjük.
Krém:

9 dl tej
3 tasak vaníliás pudingpor
30 dkg vaj
30 dkg porcukor
2 vaníliás cukor

A krémhez a tejben a pudingport megfőzzük,hűlni tesszük.
A vajat a porcukorral,vaníliás cukorral kihabosítjuk,majd hozzákeverjük a kihűlt pudingot.
Megtöltjük a lapokat:sárga lap, krém, fehér lap, krém, sárga lap.A tetejét bevonjuk csokimázzal.

2014. április 19., szombat

Kellemes Húsvéti ünnepeket!


Húsvét

A Jézusunk feltámadott,
azért tartunk ünnepnapot.

Aki hívő, mind elmenjen,
feltámadást ünnepeljen!

Hímes tojás, füstölt sonka
kerüljön most az asztalra!

A népszokás megmaradjon,
aki férfi, mind locsoljon!

A verseket szépen mondják,
a hölgyeket locsolgatják.

Kit kölnivel, kit csak vízzel,
mindegyiket szeretettel.

2014. április 8., kedd

Sajtos,kolbászos korongok


Hozzávalók:
75 dkg finomliszt
3 dl langyos tej
125 ml olaj
2 tojás
3 dkg élesztő
1 kiskanál cukor
2 kiskanál só
Cérna kolbász,sajt,kecsap
Tojás a lekenéshez

Az élesztőt a cukorral felfuttatjuk,a lisztet tálba tesszük,hozzáadjuk a felvert tojásokat, sót a felfuttatott élesztőt, jól összedolgozzuk, majd hozzátesszük az olajat és hólyagosra dagasztjuk,amíg a tészta jó rugalmas lesz és a kezünktől elválik.Ekkor letakarjuk és duplájára kelesztjük.
Mikor a tészta megkelt, deszkára tesszük én nem szórtam lisztet a deszkára,mert a tészta elég olajos volt és nem ragadt.
Körülbelül 1 cm vastagságúra kinyújtjuk, kivágunk 10 db, 15 cm átmérőjű korongot,a kieső széleket összegyúrjuk és tetszés szerinti peremeket készítünk,rátesszük a felvert tojással megkent korongok szélére,az egészet megkenjük felvert tojással,közepébe 1 evő kanál kecsapot teszünk,szépen elsimítjuk, megszórjuk reszelt sajttal és megrakjuk cérna kolbászból vágott karikákkal.Hagyjuk legalább fél órát kelni majd 180 fokra előmelegített sütőben szép aranysárgára megsütjük.


Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók