2014. április 27., vasárnap

Ordás-meggyes pite





Hozzávalók a tésztához:

60 dkg finomliszt
25 dkg vaj
2 egész tojás
1 csomag sütőpor
1 nagyobb citrom lereszelt héjának fele
10 dkg cukor
1 dl tejföl
1 halmozott evőkanál kakaó

Töltelékhez:

70 dkg orda
2 tojás sárgája
A fél citrom reszelt héja
15 dkg cukor
2 vaníliás cukor
2 evőkanál tejföl
2 tojás keményre felvert habja

1 meggybefőtt
Búzadara
1 tojás a lekenéshez
                                   
A tésztához a hozzávalókat simára összedolgozzuk, két részre vesszük, az egyik részhez hozzágyúrjuk a kakaót, pihentetjük, amíg elkészítjük a tölteléket.

A töltelékhez a tojások fehérjét felverjük kemény habnak, az ordát villával összetörjük, hozzátesszük a többi hozzávalókat, simára eldolgozzuk, végül beleforgatjuk a tojáshabot.

A kakaós tésztát kinyújtjuk, tepsibe tesszük 26x36 cm, meghintjük búzadarával, rásimítjuk a tölteléket, rárakjuk az előzőleg lecsepegtetett meggyszemeket, rátesszük a másik kinyújtott lapot, megkenjük felvert tojással, villával megszurkáljuk és 180 fokra előmelegített sütőben körülbelül 40 percet, sütjük.





2014. április 21., hétfő

Polgármester szelet



Recept:Innen egy kis módosítással.

Hozzávalók a sárga lapokhoz:

10 tojássárgája
30 dkg porcukor
15 evőkanál víz
35 dkg liszt
1/2 csomag sütőpor

A 10 tojássárgáját a porcukorral és kanalanként hozzáadva,a vízzel habosra keverjük,majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet.A masszát megfelezzük,(vagy egybe megsütve kettészeljük)és 180 fokra előmelegített sütőben,két lapot sütünk belőle, 30x40 cm-s sütőpapírral kibélelt tepsiben.

Fehér lap

10 tojásfehérje
30 dkg porcukor
10 dkg darabokra vágott csokoládé
10 dkg rahát vagy zselés cukorka
10 dkg darabkákra vágott dióbél
25 dkg liszt
1/2 csomag sütőpor

A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük,beleforgatjuk a csokit,rahátot,diót,végül a sütőporral elvegyített lisztet.Ugyanakkora méretű a tepsiben megsütjük.
Krém:

9 dl tej
3 tasak vaníliás pudingpor
30 dkg vaj
30 dkg porcukor
2 vaníliás cukor

A krémhez a tejben a pudingport megfőzzük,hűlni tesszük.
A vajat a porcukorral,vaníliás cukorral kihabosítjuk,majd hozzákeverjük a kihűlt pudingot.
Megtöltjük a lapokat:sárga lap, krém, fehér lap, krém, sárga lap.A tetejét bevonjuk csokimázzal.

2014. április 19., szombat

Kellemes Húsvéti ünnepeket!


Húsvét

A Jézusunk feltámadott,
azért tartunk ünnepnapot.

Aki hívő, mind elmenjen,
feltámadást ünnepeljen!

Hímes tojás, füstölt sonka
kerüljön most az asztalra!

A népszokás megmaradjon,
aki férfi, mind locsoljon!

A verseket szépen mondják,
a hölgyeket locsolgatják.

Kit kölnivel, kit csak vízzel,
mindegyiket szeretettel.

2014. április 8., kedd

Sajtos,kolbászos korongok


Hozzávalók:
75 dkg finomliszt
3 dl langyos tej
125 ml olaj
2 tojás
3 dkg élesztő
1 kiskanál cukor
2 kiskanál só
Cérna kolbász,sajt,kecsap
Tojás a lekenéshez

Az élesztőt a cukorral felfuttatjuk,a lisztet tálba tesszük,hozzáadjuk a felvert tojásokat, sót a felfuttatott élesztőt, jól összedolgozzuk, majd hozzátesszük az olajat és hólyagosra dagasztjuk,amíg a tészta jó rugalmas lesz és a kezünktől elválik.Ekkor letakarjuk és duplájára kelesztjük.
Mikor a tészta megkelt, deszkára tesszük én nem szórtam lisztet a deszkára,mert a tészta elég olajos volt és nem ragadt.
Körülbelül 1 cm vastagságúra kinyújtjuk, kivágunk 10 db, 15 cm átmérőjű korongot,a kieső széleket összegyúrjuk és tetszés szerinti peremeket készítünk,rátesszük a felvert tojással megkent korongok szélére,az egészet megkenjük felvert tojással,közepébe 1 evő kanál kecsapot teszünk,szépen elsimítjuk, megszórjuk reszelt sajttal és megrakjuk cérna kolbászból vágott karikákkal.Hagyjuk legalább fél órát kelni majd 180 fokra előmelegített sütőben szép aranysárgára megsütjük.