2017. október 19., csütörtök

Amandina sütemény





Hozzávalók:

7 tojás
210 g liszt
280 g cukor
3 evőkanál kakaó
1 sütőpor
1 vaníliás cukor

A tojásfehérjét a cukrokkal felverjük, egyenként hozzáadjuk a tojás sárgákat, mindenikkel alaposan kikeverve.
A lisztet, kakaóport, sütőport összekeverjük és óvatosan a tojásos masszához keverjük.
Sütőpapírral bélelt 33x25 cm-es tepsibe simítjuk és 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. ( Nálam 30-35 perc, de sütőfüggő, inkább vegyünk tűpróbát)

Krémhez:

2 csokis pudingpor
6 dl tej
40 dkg vaj
20 dkg porcukor
1 vanília cukor

A pudingport a tejben megfőzzük. A vajat a porcukorral kihabosítjuk és a kihűlt pudinghoz keverjük.

A piskóta lapok locsolásához:

400 ml víz
400 g cukor
1 rumos capuccino
1 fiola rum aroma
A hozzávalókat összefőzzük és kihűtjük.

BEVONÓ FONDANT

50 dkg cukor
2 dl víz
1 kiskanál ecet

A cukrot a vízzel és ecettel lassú tűzön felfőzzük. A cukor felolvadásáig állandóan keverjük, hogy kristálymentes legyen. Amikor felforr, a lángot mérsékeljük, és gyöngyözve forraljuk. A tetejére gyűlő habot leszedjük. Körülbelül 10 perc főzés után próbát veszünk. Egy kistányérra kiveszünk egy pár cseppet, két ujjunk között próbáljunk szálat húzni, ha még nem sikerül tovább főzzük, ha viszont sikerül, akkor megfelelő sűrűségű a szirupunk. Levesszük a tűzről és belekeverünk 100 g étcsokoládét. Az egészet áttöltjük egy előzőleg fagyasztóba tartott tálba és folyamatosan keverjük, amíg langyosra hűl a máz. 

A piskótalapot kettészeljük, tálcára helyezzük, meglocsoljuk a szirup felével, (az egészet rá kell locsolni, mert úgy lesz finom, ha jó zamatos) rákenjük a krémet, amiből félreteszünk egy keveset a díszítéshez, majd rátesszük a meglocsolt másik lapot. Hűtőbe tesszük legalább két órát, de jobb, ha egy éjszakát, hogy szépen tudjuk szeletelni. Tetszés szerinti kockákra szeleteljük, rácsra rakjuk, ami alá egy tálcát tettünk, hogy a lecsepegő fondantot kifogja. 



Egyenként bevonjuk, teszünk egy evőkanálnyit a sütemény tetejére és belülről kifele elegyengessük, úgy hogy az oldalán is lefolyjon.
Pár perc után megköt a fondant, akkor olvasztott csokival becsíkozzuk és díszítjük a félretett krémmel.




2017. október 12., csütörtök

Jázmin virágok






Hozzávalók:

70 dkg liszt
25 dkg vaj
100 g porcukor
1 tojás
2 dl joghurt
1 evőkanál ecet
1 vaníliás cukor
1 sütőpor

2 evőkanál kakaó

15 dkg darált dió, baracklekvár

A lisztet elsúroljuk a vajjal. A többi hozzávalót elkeverjük, és a liszthez adjuk, összedolgozzuk, és két részre vágjuk. Az egyik részhez hozzágyúrjuk a kakaót.


 Két egyforma lapot nyújtunk és egymásra tesszük, kicsit megnyújtjuk, majd 8 cm-es négyzetekre vágjuk.
A darált diót annyi baracklekvárral keverjük el, ami épp, hogy összefogja, kis gombócokat formálunk és mindenik négyzet közepére teszünk egyet.


Majd minden oldalról középen bevágjuk egészen a töltelékig. A sarkakat megkenjük nutellával, megfogjuk az egyik sarkat, ráhúzzuk a diós töltelékre, másik két sarkát összecsípjük és így folytatjuk mind a négy szirommal.



A megmaradt dióból kisebb gombócokat formázunk mint a közepére tettünk és középre ráillesszük, egymástól kicsit távolabb tepsibe rakjuk.



180 fokra előmelegített sütőben megsütjük (20 perc)

Azonos mennyiségű víz és cukorból 1 dl víz ugyanennyi cukorból szirupot főzünk és egyenként beleforgatjuk a süteményeket, rácsra rakjuk amíg megszáradnak.

Segítségemre volt ez a videó, nem értettem de el tudtam igazodni ahogy mutatta.


Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók