2018. október 20., szombat
Ordás batyú
Hozzávalók:
60 dkg liszt
2,5 dkg
élesztő
3 dl tej
4 evőkanál
cukor
1 egész
tojás, 1 sárgája
1
mokkáskanál só
1 citrom
reszelt héja
6 dkg olvasztott
vaj
Töltelék:
50 dkg orda
2 tojás
2 vaníliás
cukor
100 gr
mazsola
Ízlés
szerint méz vagy cukor
A lisztet
tálba szitáljuk, közepébe kis mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, leöntjük
1 dl langyos cukros tejjel és letakarva hagyjuk felfutni az élesztőt. Amikor
felfutott a többi hozzávalóval szép sima tésztát dagasztunk. Letakarva
szobahőmérsékleten pihentetjük, amíg duplájára emelkedik.
Amíg kel a
tészta, elkészítjük a tölteléket:
Az ordát
villával összetörjük, hozzátesszük a vaníliás cukrot, a két tojás sárgákat, én
mézzel édesítem, de lehet cukrot is használni. Mindezt jól kikeverjük,
hozzáadjuk a mazsolát majd a keményre felvert tojáshabot. Finoman
összeforgatjuk.
Miután
megkelt a tészta, enyhén lisztezett munkalapon átgyúrjuk, majd kinyújtjuk. Kör
alakú szaggatóval kiszaggatjuk, mindenik kör közepébe teszünk egy kanál
tölteléket, majd a széleit összecsipkedjük. A leeső tésztákból zsinórt nyújtunk
és átkötjük.
Így folytatjuk amíg mindenik elkészül, muffin formába rakjuk, felvert
tojással lekenjük legalább fél órát hagyjuk pihenni, majd 180 fokra
előmelegített sütőben szép arany barnára sütjük. Kb. 20 perc, de sütőfüggő.
Porcukorral
beszitálva tálaljuk.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)