2016. szeptember 30., péntek

Almás pite, kreativan





Recept ugyanaz mint ennél az Almás piténél itt egy 30 cm átmérőjű kerek formában sütöttem.

2016. szeptember 19., hétfő

Zserbó szelet 2





Ez a recept, Lajos Mari konyhájából van, annyi eltéréssel, hogy a töltelékhez 40 dkg diót használtam, szeretem ha a töltelék azonos méretű a tésztával. Nagyon elnyerte a tetszésemet.

Hozzávalók a tésztához:

500 g liszt
250 g vaj vagy margarin
100 g porcukor
2 tasak vaniliás cukor
1,5 dl tejföl
25 g élesztő
1 tojás
Csipet só

Töltelékhez:

400 g darált dió
250 g cukor
300 g sárgabarack lekvár
1 citrom reszelt héja

Mázhoz:

200 g étcsokoládé
3 ek. étolaj

A tésztához a lisztet tálba szitáljuk, összedolgozzuk a vajjal, porcukorral, vaníliás cukrokkal, sóval.
A tejfölt meglangyosítjuk, hozzáteszünk egy kevés cukrot, elkeverjük az apróra tördelt élesztővel, és a tojással, majd a liszthez adjuk. Összegyúrjuk, cipót formázunk belőle letakarva kelni hagyjuk amíg elkészítjük a tölteléket.

A töltelékhez a diót ledaráljuk, összekeverjük a cukorral és a citrom lereszelt héjával.

Egy 30x40 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral.

A cipót 4 részre vágjuk, lisztezett munkalapon tepsi nagyságúra nyújtjuk, az első kinyújtott lapot sodrófa segítségével tepsibe terítjük, megkenjük a baracklekvár 1/3-ával, megszórjuk a cukros dió 1/3-val. Ráfektetjük a második kinyújtott tésztalapot, megkenjük a baracklekvár felével, megszórjuk a cukros dió felével aztán a harmadik cipóból nyújtott lap, megkenjük a maradék lekvárral, megszórjuk a cukros dióval és ráterítjük a negyedik cipóból nyújtott lappal. Letakarjuk konyharuhával és legalább 1 órát hagyjuk kelni. Tetejét villával megszurkáljuk és 180 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd egy hasonló méretű formát fektetünk a tetejére és határozott mozdulattal átfordítjuk, így a szép sima fele kerül felülre.

A mázhoz a csokoládét az olajjal vízgőz fölött felolvasztjuk, a tészta tetejére öntjük, szépen elsimítjuk és hagyjuk megdermedni.
Forró vízbe mártott késsel szeleteljük.




2016. szeptember 17., szombat

Sonkás, sajtos hajtovány



Hozzávalók:
1 kg liszt
6 dl langyos tej
5 dkg élesztő
2 tojás sárgája
1 dl étolaj
1 kiskanál cukor
2 kiskanál só (15 g)

Töltelékhez:
20 dkg vaj
25 dkg keményebb sajt
1 tojás
1 teáskanál só
25 dkg sonka vagy szalámi
1 nagyobb kaliforniai piros paprika

Tetejére:
1 felvert tojás
Reszelt sajt vagy különféle magok

A lisztet mélyebb tálba szitáljuk, közepébe kis mélyedésbe belemorzsoljuk az élesztőt, felöntjük egy deci langyos cukros tejjel, összekeverjük, hogy kerüljön egy kevés liszt is hozzá és hagyjuk felfutni.
Mikor láthatóan felfutott az élesztő, a többi hozzávalóval szép sima, az edényfalától elváló puha kelt tésztát készítek. Konyharuhával letakarva duplájára kelesztem.

Amíg kel a tészta, elkészítem a tölteléket:
A konyhahőmérsékletű vajat, reszelt sajtot, tojást és sót nagyon jól kikeverem. A sonkát és paprikát kis kockákra megvágom.

Mikor a tészta duplájára megkelt, lisztezett munkalapra teszem, két részre vágom egyenként jó vékonyra (80x30 cm) kinyújtom, megkenem a sajtos vaj felével, rászórom a sonka és paprika felét, a tészta egyik szélét megkenem felvert tojással, és a másik felénél kezdem felcsavarni, mint a bejglit, még kicsit megsodrom, hogy szép vékony rudam legyen, úgyis sülés közben megnőnek.


 Trapéz alakúra felszeletelem, tepsibe rakom, lekenem felvert tojással és jelen esetbe megszórtam reszelt sajttal, de lehet különböző magvakat használni.


 Hagyom a tepsibe legalább fél órát kelni, majd
180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütöm.





Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók